Prins Joachim på klimarejse i Laos
Fattige bønder i det nordlige Laos har haft kongeligt besøg. Den seneste uges tid har HKH Prins Joachim rejst rundt i en række landsbyer for at se, hvordan CARE Danmark hjælper befolkningen med at tilpasse sig et klima, som bliver mere og mere ekstremt.
Klimaforandringernes konsekvenser for verdens fattige lande er et af CARE Danmarks vigtigste fokusområder. Det er samtidig et emne, som kommer til at fylde godt på den globale dagsorden – først i december i år, hvor der er klimatopmøde i Lima, og i endnu højere grad i Paris næste år, hvor der er lagt op til vigtige klimaforhandlinger.
Lisbeth Møller, programchef hos CARE Danmark, er ikke i tvivl om betydningen af prins Joachims engagement som protektor.
’Når prinsen rejser ud til vores klimaprojekter i Laos, sender han et stærkt signal om, at vi skal huske de mennesker, der bliver hårdest ramt af klimaforandringerne. Han når bredt ud til den danske befolkning, fordi mange mennesker følger ham. Det er meget positivt for os, at prinsen gennem 25 år som protektor for CARE Danmark har så stort engagement og viden om vores projekter, ‘ siger Lisbeth Møller.
Små tiltag gør stor forskel
Under opholdet i Laos har prinsen fået indblik i fattige bønders hårde levevilkår. De kæmper med sult og underernæring, fordi høsten ofte slår fejl, når oversvømmelser, jordskred og tørke rammer deres lokalområde igen og igen. Det har gjort stort indtryk.
Men Prins Joachim har også set, hvordan små tiltag kan gøre en stor forskel for de fattige. Det handler blandt andet om at skabe et bæredygtigt landbrug med bedre dyrkningsmetoder og andre afgrøder, som kan modstå et ændret klima.
Prins Joachim har udtrykt glæde over, at de lokale ikke længere lever i afmagt over for klimaet, men at de nu kan optimere de forhold, de lever under. CAREs initiativer er blevet modtaget positivt af de lokale myndigheder, og indsatsen derfor vil sprede sig som ringe i vandet.
Verden bekymrer sig
Den største oplevelse for Prins Joachim var det døgn, han tilbragte i landsbyen Seenlath. Specielt på grund af lokalbefolkningens utrolige gæstfrihed. Prinsen kom meget tæt på befolkningen og fik mulighed for at opleve det store engagement, de lokale medarbejdere i CARE Danmark lægger i deres arbejde med at forbedre vilkårene for verdens fattige.
Men det er ikke kun prinsen, som har fået gavn af turen. Lisbeth Møller fra CARE Danmark forklarer, at oplevelsen er gensidig.
’Når den danske prins kommer på besøg, vil lokalbefolkningen huske hans besøg som en stor oplevelse og være glade for, at han viser interesse for deres levevilkår. Samtidig får de også et indtryk af, at verden derude faktisk bekymrer sig om deres situation – selv om de er fattige og lever et afsondret liv,’ siger Lisbeth Møller.