Pressemeddelelse

"Det var panik. Der var mange mennesker, der råbte, børn, der græd, og ingen sikkerhed."

Sådan beskriver Natalia Lutoya den kaotiske situation, da hun sammen med sin søn nåede togstationen i Lysychansk for at flygte ud af Ukraine. Ligesom hende forsøger millioner af mennesker i øjeblikket at undslippe krigen i Ukraine. Da mænd i alderen 18-60 år skal blive i landet, er det primært kvinder, børn og ældre, der forlader landet.

I anledning af kvindernes internationale kampdag advarer CARE om, at kvinder i kriser er ekstra udsatte for særlig vold, udnyttelse og kønsbaseret vold. Derfor er det afgørende, at humanitære indsatser tager højde for den ekstra udsatte situation, piger og kvinder befinder sig i.

”Det er vigtigt, at alle humanitære indsatser i kriser tager højde for piger og kvinders behov. Det kan blandt andet være at lave særlige afdelinger kun for kvinder, at nødhjælpsforsyningerne for eksempel omfatter menstruationsartikler, og at nødhjælpsarbejdere er sammensat på tværs af køn,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

”Det er ikke nok at tale om kvinder og deres rettigheder på den internationale kampdag. CARE arbejder 365 dage om året for at sikre, at kvinder og piger har adgang til kønsfølsom humanitær bistand – i Ukraine, nabolandene og over hele verden,” understreger Rasmus Stuhr Jakobsen og henviser til, at kvinder og pigers udsatte position er også tydelig i andre krigs- og konfliktsammenhænge, som fortsætter med uformindsket styrke i mange dele af verden.

I Yemen er kun halvdelen af alle eksisterende sundhedsfaciliteter i øjeblikket fuldt funktionsdygtige. Kun en ud af fem institutioner tilbyder mødre- og børnesundhedstjenester. Som følge heraf dør en kvinde under fødslen hver anden time. Mere end to tredjedele af pigerne i Yemen bliver gift, mens de er mindreårige. I Syrien er forekomsten af børneægteskab også steget dramatisk som følge af konflikten. Hundredtusindvis af kvinder er overladt til at tage sig af deres familier alene, og de kæmper for at skabe sig en indkomst, så de kan forsørge deres børn.