Krisen i Ukraine

”Vi er dybt bekymrede for, hvilke konsekvenser krisen i Ukraine vil få for civilbefolkningen. Vores tanker går til alle i de ramte regioner,” siger CARE Danmarks direktør Rasmus Stuhr Jakobsen og understreger, at CARE opfordrer alle parter i konflikten til at indstille kamphandlinger og overholde deres forpligtelser i henhold til international humanitær lov.

”Vi må ikke undervurdere de menneskelige omkostninger. En eskalering af krisen vil resultere i øgede civile tab, massiv fordrivelse og skyhøje humanitære behov,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Efter otte års konflikt er de humanitære behov allerede store

Før de seneste døgns optrapning af konflikten havde omkring 2,9 millioner mennesker allerede behov for humanitær hjælp. Adgangen til vand, gas og elektricitet er begrænset, og kombinationen af blandt andet kulde, Covid-19 og kronisk usikkerhed gør det svært at sikre de mest basale fornødenheder.

”Situationen bliver endnu mere kompleks, efterhånden som folk vil forsøge at flygte i sikkerhed. Det er i øjeblikket vinter i Ukraine med temperaturer, der styrtdykker til et godt stykke under nul i nogle dele af landet. Dette vil gøre situationen endnu mere kritisk, hvis millioner skulle blive tvunget til at flygte fra deres hjem uden mad, vand eller husly,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

CARE er især bekymret for kvinder og piger i denne konflikt. De er særligt udsatte, når det kommer til kønsbaseret vold, udnyttelse, diskrimination og dårlig adgang til vitale sundhedstjenester.

Fakta:

  • Konflikten i Ukraine er nu i gang på ottende år.
  • Næsten 300.000 mennesker var allerede fordrevet før den seneste eskalering i konflikten.
  • 2,9 millioner mennesker forventes at have behov for humanitær hjælp, over halvdelen af dem bor i ikke-regeringskontrollerede områder i Donetska og Luhanska.
  • FN’s humanitære plan for Ukraine i 2022 kræver 190 millioner dollars til at hjælpe 1,8 millioner af de i alt 2,9 millioner. mennesker, der er i nød. I øjeblikket er den humanitære plan for Ukraine kun finansieret med 9 %. For hurtigt og effektivt at hjælpe dem, der er berørt af konflikten og tvunget til at flygte fra deres hjem, er der et akut behov for finansiering.