Rige lande overdriver klimastøtte med 40 procent
De rige lande overdriver massivt, hvor mange penge de giver til klimatilpasning i verdens fattigste og mest klimaudsatte lande. Det viser en rapport fra CARE Danmark.
På klimatopmødet COP 15, der blev afholdt i København i 2009, lovede de rige lande, at de hvert år fra 2020 ville bidrage med 50 milliarder dollars til klimatilpasning i verdens fattigste og mest klimaudsatte lande.
Selvom de officielle tal fra de rige lande selv viser, at de endnu ikke er i mål men godt på vej, så er virkeligheden en anden. De rige lande overdriver nemlig deres bistand til klimatilpasning med 40 %.
Det viser en rapport fra CARE. Rapporten, der udkom torsdag d. 21. januar 2021, er det hidtil største studie af bistand til klimatilpasning og bygger på en gennemgang af 112 projekter i 6 lande.
Billede af cloud.shepherd på flickr CC BY 2.0
Bro til lufthavn blev til klimastøtte
Et eksempel på, hvordan de rige landes klimabistand til tilpasning bliver overdrevet, stammer fra Vietnam. Her har Japan rapporteret, at de blandt andet har bidraget med 282 millioner dollars til klimatilpasning i Vietnam. Men pengene er alle blevet brugt til at opføre en bro til Hanois internationale lufthavn, hvilket intet har med klimatilpasning at gøre. En overdrivelse på 282 millioner dollars.
I Nepal har Verdensbanken ligeledes oplyst, at de bl.a. har bidraget med 428 millioner dollars til klimatilpasning i områder, der blev hårdt ramt af det store jordskælv i 2015. Men CAREs gennemgang viser, at der reelt kun er 100 millioner dollars, der er blevet brugt til klimatilpasning. En overdrivelse på 328 millioner dollars.
CAREs rapport viser, at bistanden til klimatilpasning samlet er overdrevet med 40%. Det betyder, at de rige lande reelt er endnu længere fra at indfri deres løfte om at støtte verdens fattigste og mest klimaudsatte lande med 50 milliarder dollars årligt.
Læs mere her i CAREs rapport om bistand til klimatilpasning.