Prins Joachim på rejse i Ghana
footer-image.png

Klimaforandringerne indhenter os

Hundredvis af kilometers kørsel på hullede veje er hverdagskost for CARE-medarbejdere, der besøger projekterne ude i landdistrikterne. I dag hvirvler støvet op, så det er svært at se ud af forruden, det minder om snestorm, men så snart bildørene åbnes, forsvinder enhver tanke om kulde. Selv sent på aftenen er temperaturen over 30 grader.

Nogle steder er dele af vejen skyllet væk af fossende vandmængder for kort tid siden. Klimaændringer, mumles der om i krogene. – ja, hvad årsagen end er, så har vejret i hvert fald ændret sig på det seneste, siger lokale bønder. Men lige nu, hvor tørketiden er begyndt, finder det rødbrune jordlag, som minder om tennisbanens grus, ind alle vegne. Host.

De store huller i vejen får vores lille karavane af biler til at ligne en slange, der zig-zaggende prøver at undgå de værste fordybninger. Men helt lykkes det ikke. Man vænner sig til bumpene og sender den forankørende motorcyklist fra politiet en venlig tanke.

Prins Joachim besøger CARE i Ghana
Prins Joachim på besøg i Biambong, hvor CAREs arbejde går ud op bl.a. at donere donere mobiltelefoner. Header © Steen Brogaard/colourpress.com Billede ovenfor © Steen Brogaard/colourpress.com

Mobiltelefoni er stort

Ind imellem de savannelignende landskaber dukker landsbyerne op med de karakteristiske stråtægte toppe på de lerklinede hytter – og ud mod vejen de ydmyge små boder, hvor frugter, grøntsager, æg og andet godt faldbydes forgæves til de hastigt passerende biler. Andre steder repareres en cykel, eller en flok kvinder tager et velfortjent hvil fra dagens hårde gøremål. Andre pumper vand op fra brønden de steder, hvor de er så heldige at have en pumpe.

Uden for landsbyen jokker en hyrde rundt i adstadigt tempo sammen med en flok geder, der gang på gang sætter livet på spil ved tankeløst at vade ud på vejen – og pludselig dukker en skov af sendemaster op i horisonten. Mobiltelefonen er begyndt at holde sit indtog – selv i de fattigste områder uden strøm og uden nogen form for luksus.

Høvdingebesøg

Vi besøger mange høvdinge , og hver gang skal vi igennem et nærmest fastlagt ritual, hvor høvdingen, eller en af hans håndgangne mænd, præsenterer den lokale ledelse. Og hvor den lokale CARE-ledelse gennemgår de vigtigste personer på Ghana-turen med naturligvis prins Joachim i spidsen, men hvor også de medfølgende journalister og fotografer bliver nævnt. Det vil i øvrigt være vanskeligt at undgå at lægge mærke til specielt fotograferne, der knipser sig igennem turen – ikke mindst når prinsen er i aktion.

I dag nåede vi at hilse på tre høvdinge – den ene finere end den anden, og alle steder bliver prins Joachim beæret med en smock – en “overfrakke”, der indikerer, at du er noget ved musikken. 

Prinsen er allerede oppe på 6 smocker – nok til at indrette et værelse udelukkende med disse farvestrålende beklædningsgenstande.

Prins Joachim på kakaoplantage i Ghana
Prins Joachim på et besøg til Perform-projektet i Wassa Akropong, Ghana, her på en kakaoplantage med lokalt CARE-personale. © Steen Brogaard/colourpress.com

Nordpå uden kufferter

Stemningen i vores lille gruppe på 16 personer er afslappet og munter, og alle synes at suge rigtig meget af Afrika til sig til trods for små irritationsmomenter. På grund af uvejr i hovedstaden Accra for et par dage siden, da vi fløj nordpå med fire timers forsinkelse, kom kufferterne ikke med, så hele følget måtte trække i det samme støvede og svedige tøj flere dage i træk – uden at det i øvrigt gav anledning til mukkeri.

Også programmet her i det allernordligste af Ghana er påvirket af uventede oversvømmelser. Turen til en af de seks hekselandsbyer, der er oprettet for udstødte kvinder, var bogstaveligt taget ved at gå i vasken. Men i dag lykkedes det at besøge en anden landsby, hvor kvinderne har fået lov til at bo i en specielt indrettet ‘bydel’ i et almindeligt fungerende samfund.

På besøg i en hekslandsby

Hekseuddrivelse fra landsbyer er desværre ikke et gammelt fænomen. Så sent som i dag skriver en af Ghanas aviser om fire personer, som er blevet beskyldt for at være hekse – her i den lidt større by Tampele, hvor vi opholder os i nat, fordi vi morgen tidligt – igen meget tidligt – skal flyve tilbage til Accra til nye eventyr.

En af de fire udstødte er en mand, men hvis det går, som det plejer, bliver han ikke forvist – tværtimod. Han vil blive anset for at have magiske kræfter, som kan hjælpe landsbybeboerne igennem vanskelige tider, mens kvinder risikerer at blive dræbt, hvis de ikke når at flygte til de særlige hekselandsbyer, hvor man har besluttet, at deres heksekraft ikke har nogen virkning.

Prins Joachim overrakte hver af de udstødte kvinder en madras, så de ikke længere skal ligge på det lerklinede gulv.

Spare-låne-grupperne giver kvinderne deres livs chance

Vi nåede også at besøge en anden landsby, hvor også alle sejl var sat til, fordi en prins fra det høje nord kom på besøg. Det er noget andet at komme mere ydmygt, som jeg har prøvet det for nogle år siden, men alligevel giver besøgene også denne gang et godt indtryk af forskellige aktiviteter, for eksempel fik prinsen og hans følge en detaljeret fremvisning af, hvordan spare-låne-grupperne fungerer.

Spare-låne-grupperne er blevet en stor succes også i det nordlige Ghana, hvor CARE hjælper beboerne med at organisere opsparing og udlån. Kvinderne sparer hver især et lille beløb op hver uge, og med tiden kan de låne puljen. Det giver dem mulighed for at starte små forretninger op, som øger deres indkomst. Det betyder blandt andet, at færre børn sulter, og flere kommer i skole.

Prins Joachim blev meget populær, da han overrakte landsbyens fem spare-låne-grupper små hundrede kroner hver – en formue for de fattige beboere.

Nu er det igen blevet sent. Videooptager, kamera, computer og telefonen skal lades op til i morgen.