Jordskælv i Nepal
footer-image.png

Over 700.000 hjem blev lagt i ruiner og næsten 9.000 mennesker blev dræbt i et af de værste jordskælv i Nepals historie. Bygninger og infrastruktur blev svært beskadiget i hovedstaden Kathmandu og byen Pokhara samt i de mange mindre landsbyer omkring dem.

Nepal er et af verdens fattigste lande. Genopbygningen har taget lang tid, og hovedparten af de ramte bor fortsat i midlertidige og faldefærdige huse eller i telte.

Hverdagen efter jordskælv i Nepal
Mød familien Bishwakarma, som har fået hjælp til at kunne vende tilbage til hverdagen efter det værste jordskælv i 80 år ramte Nepal for et år siden. Ovenfor og header © Grishma Raj Aryal/CARE

Derudover er Nepal gået glip af en stor del af landbrugets høstudbytte. Analyser viser, at nepalesisk landbrug hat mistet fødevarer til en værdi af 300 mio. kroner som følge af jordskælvet.

Nepal på vej tilbage

CARE har blandt andet hjulpet 138.776 nepalesere med at få de vigtigste fornødenheder for at kunne overleve. For eksempel er har CARE uddelt varme tæpper og små køkkener.

I de første seks måneder efter jordskælvet, fik 130.000 mennesker igen fast tag over hovedet, og arbejdet med at genopbygge boliger fortsætter stadig i dag et år efter. Behovet for boliger er især stort i vintermånederne, hvor kulden gør det farligt at leve uden ordentlig isolation. I løbet af vinteren har de mest udsatte ofre, der fortsat bor i midlertidige teltbyer fået hjælp til at modstå kulden med varmt tøj og tæpper.

Arbejdet med genopretning og langsigtet udvikling er langt mere udfordrende i landdistrikterne end i byerne. Derfor har CARE mange steder bragt hjælp ud til fods for at nå de mest udsatte regioner.

Sideløbende med den akutte hjælp, er det dog vigtigt fortsat at fokusere på den langsigtede udvikling i Nepal. CARE arbejder for at sikre uddannelse og udvikling for de fattigste nepalesere, som er de mest udsatte, når en katastrofe rammer.