Olie-platform
footer-image.png

Skriv under:
Luk
kattelem i Nordsøaftalen NU!

Nordsøaftalen betyder, at der fra 2050 ikke må indvindes olie og gas i Danmark. Aftalen betyder også, at Danmark ikke længere laver udbudsrunder, hvor man tilbyder olie- og gasselskaber at lede efter ny olie og gas i Nordsøen.

Men et smuthul i aftalen tillader såkaldte mini-udbudsrunder og naboblok-udvidelser. Det betyder, at selskaberne i stedet selv kan sende en uopfordret ansøgning til Danmark om at lede efter olie og gas.

STOP det danske olie-hykleri og luk smuthullet! Skriv under NU!  

Med din underskrift støtter du kravet om at:
  • Smuthullet i Nordsøaftalen skal lukkes. 
  • Danmark skal prioritere den vedvarende energi.
  • Politikerne skal udvise samfunds-ansvar og handle grønt.

Smuthullet bliver allerede brugt

Sidst et selskab ansøgte Danmark uopfordret, var i 2023. Klimaministeren gav grønt lys, og der blev sat gang i en mini-udbudsrunde. Den blev dog aflyst. Ikke fordi de danske politikere greb ind, men udelukkende fordi selskabet i september 2023 trak sig.

En grøn førernation åbner ikke for nye oliehaner, men lukker for de gamle:

SKRIV UNDER NU!

Christiansborg
© iStock.com/mikeuk

Politikerne taler grønt, men handler sort

Verden har kurs mod en fatal temperaturstigning, som allerede nu skaber klimakatastrofer kloden over. Klimavidenskaben har flere gange slået fast, at det er afgørende, at olie-og gasproduktionen ikke udvides, hvis vi skal nå Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 graders temperaturstigning globalt.

På det seneste klimatopmøde, COP28, blev verdens lande, inklusive Danmark, enige om at gå væk fra fossile brændsler og i stedet tredoble den vedvarende energi som fx vind- eller solenergi. Danmark har desuden taget initiativ til BOGA - en koalition af lande, der arbejder for at udfase produktion af olie og gas.

De danske politikeres ord og løfter klinger derfor hult, når de samtidig tillader et katastrofalt smuthul i Nordsøaftalen, der gør det muligt for olie- og gasselskaber fortsat at hive ny olie og gas op fra den danske undergrund.

SKRIV UNDER NU!

Fakta om aftalen

Nordsøaftalen blev indgået i december 2020 af et bredt flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, Konservative, DF og SF. Senere tilsluttede Moderaterne sig aftalen. 

Du kan læse aftalen og se smuthullet, som står i aftalens punkt 3, her.