Klimakatastroferne står i kø i det sydlige Afrika
footer-image.png

Paciência António Matsaquisse bor i den sydlige del af Mozambique og drømmer om at blive pilot en dag. Hun bor sammen med sin mor og tre yngre søskende mellem fem og elleve år. Hendes far er gået bort.

Tørken har gjort, at hendes mor, Amelia Davide, ikke længere kan leve af at arbejde på andres marker. Der er ikke længere arbejde at få, og nu lever familien af vilde frugter og blade, som de finder i skoven:

”Nogle gange kan jeg finde nok til to måltider om dagen, andre dage kun ét. Det gør ondt at vide, at dét er alt, hvad jeg kan give til mine børn,” siger Amelia Davide, der bruger hele dagen på at finde mad.

Klimaforandringer betyder ekstremt vejr i Afrika
© Johanna Mitscherlich/CARE

Klimaforandringer betyder ekstremt vejr i Afrika

Tørken i Mozambique skyldes vejrfænomenet El Niño, som rammer kloden hvert 2. til 7. år. Ekstremt vejr som cykloner og oversvømmelser vil ramme de samme områder og forværre katastrofen.

Ekstremt vejr er ikke usædvanligt for Mozambique, hvor CARE Danmark har arbejdet siden 2005. Men det vil blive værre i fremtiden, siger Rolf Hernø, der koordinerer CARE Danmarks indsats i landet:

”El Niño og La Niña er de onde tvillinger, der viser os, hvordan klimaforandringer gør ekstremt vejr til noget, der sker igen og igen. Vi må altså indstille os på, at ekstremt vejr vil skabe kaos og katastrofer hvert eneste år.”

Ekstremt vejr i Afrika kan forebygges

Sult er en konsekvens af ekstremt vejr, som ingen var forberedt på. Derfor arbejder CARE Danmark på at forberede fattige mennesker i Mozambique på det ekstreme vejr, allerede inden det rammer.

"Det gør vi for eksempel ved at uddanne bønderne i landbrugsmetoder, der kræver mindre vand end de traditionelle metoder. Dermed kan bønderne få lige så meget ud af markerne selv i tørketid eller nå lave en opsparing, mens landbruget er bedst," siger Rolf Hernø.

Sulten tærer på kræfterne

”Jeg elsker at gå i skole, men det er hårdt nu, for jeg er træt,” siger Paciência António Matsaquisse.

For mens hendes mor er væk for at finde mad, må den 14-årige pige passe sine søskende, gøre rent i huset og hente brænde og vand. Hendes drømme om at blive pilot virker mere uopnåelige nu end nogensinde før. Heldigvis er hendes mor helt med på, hvad uddannelse betyder:

”Jeg vil gøre alt for, at hun kan fortsætte i skolen. Dét her skal ikke være hendes fremtid,” fastslår Amelia Davide.

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag