Sult truer ikke længere familie i Niger
footer-image.png

Uafhængighed betyder noget helt særligt for 45-årige Ramatou Yayé fra Niger. I mange år var hun helt afhængig af andres penge, men små lån har sikret hende uafhængighed og muligheden for at sikre sin søn mad på bordet – hver dag.

Spare-låne-gruppen giver muligheder til kvinder

24 kvinder sidder med bare tæer rundt om en sparekasse i midten af rummet. Det er torsdag, og klokken har slået 14. Det ugentlige møde i deres spare-låne-gruppe kan efterhånden godt kaldes en tradition.

Kvindernes sammenhold har ændret deres fremtid. De gør hinanden økonomisk selvstændige ved hver uge at smide 500 CFA, hvad der svarer til godt 5 kroner i den fælles sparekasse.

Uafhængighed af sin mand er vigtig for Ramatou

Ramatou Yayé kigger stolt på gederne, som går frit rundt i den lille gård bag hendes hus. Der er både voksne geder, og små kid, som hun selv har opdrættet.

Gederne gør en verden til forskel for hende. Hun sælger gedekiddene og gedemælken på markedet med fortjeneste. ”Nu kan jeg selv dække mine egne og min families behov uden at vente på min mand.”

Hjælp til selvhjælp giver kvinder egen indtægt

I spare-lån-gruppen brugte Ramatou Yayé sit første lån til at købe couscous, som hun kunne sælge videre og tjene sine egne penge på.

Med overskuddet fra couscous-salget og flere små lån har Ramatou Yayé haft mulighed for at investere i gedeholdet, som hun viser frem. Det er ganske vist i danske forhold meget småt, men gederne sikrer en stabil indtægt.

Hjælp til selvhjælp giver kvinder i Niger egen indtægt
© Therese Leine Sogard

Sult bekymrer ikke længere

Frygten for at skulle gå sulten i seng bekymrer ikke længere Ramatou Yayé. Men sådan har det bestemt ikke altid været, fortæller hun: ”Nogle gange fik jeg simpelthen ikke nok til at dække udgifterne i husholdningen.”

Indkomsten fra Ramatou Yayés geder sikrer i dag mad på bordet for hele familien.

Kvinder har sjældent mange muligheder i Niger

Kvinder har sjældent et let liv i et land som Niger. 75 procent af dem, der lever under fattigdomsgrænsen, er kvinder, og kun ni procent af kvinderne kan læse og skrive.

Spare-låne-gruppen har sørget for, at Ramatou Yayé er ikke længere er en del af de mest udsatte. ”Jeg gik i skole indtil 6.klasse, men jeg bestod ikke eksamen og blev nødt til at droppe ud,” fortæller hun.

Uafhængighed af manden er vigtig

Uden uddannelsen og arbejde var der ikke mange muligheder for den dengang 14-årige Ramatou Yayé.

Danske piger begynder i den alder at eksperimentere med øjenskygge og profiler på Facebook. Men i Danmark ville vi nok spærre øjnene op, hvis de unge pigers civilstatus var gift. Sådan er virkeligheden ikke i Niger. Ramatou Yayé giftede sig og blev fuldstændig økonomisk afhængig af sin mand.

Fremtiden ser nu lysere ud for Ramatou Yayé. Hun ønsker derfor, at alle kvinder i Niger får de samme muligheder som hun har fået gennem spare-låne-gruppen.

”Hvis jeg kunne ændre noget for Nigers kvinder ville jeg styrke dem økonomisk, så de har mulighed for at klare sig selv”.

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag