Retten til egen jord i Vietnam
footer-image.png

Skovbunden er tør, og luften er varm mellem træerne. Nguyen Thi Thuy går målrettet og bøjer sig med jævne mellemrum ned. Hun finder et stykke nedfalden træ og putter det i sin tomme kurv.

Hun tilhører den etniske minoritet Tay, som holder til i det nordlige Vietnam. Hun er 58 år og har boet alene sammen med sin søn, siden hendes mand døde for to år siden. De bor i et simpelt hus i landsbyen Na Xoong, der ligger afsides i et bakket skovlandskab i kommunen Dong Thang, hvor 80 procent af jorden er dækket af skov.

Quote
”Der er mange ting at hente i skoven, for eksempel træ til brænde, bambusskud til at spise og forskellige helbredende urter. Skoven betyder rigtig meget for mit liv.”
Jordrettigheder i Vietnam
© CARE Denmark

De lokale etniske minoriteter er ikke ejere af deres skovjord

Etniske minoriteter i Vietnam har altid levet af skoven, men de har aldrig haft papir på deres skovjord. Der er flere eksempler på, at private virksomheder har udnyttet den situation og uretmæssigt overtaget jorden fra lokale etniske minoriteter. Fordi indbyggerne ikke har et certifikat og dermed ikke formelt ejer skoven, har de været magtesløse i kampen mod de private virksomheder.

Brugsretten til skoven er afgørende for Nguyen Thi Thuys liv, og hvis den bliver taget fra hende, vil det få store konsekvenser. Det er først nu, at hun har retten på sin side, hvis en virksomhed kommer og vil overtage hendes jord.

Quote
”Certifikatet gælder i 50 år, så jeg har sikret min fremtid.”

Selvbestemmelse og bedre vilkår for minoriteter i Vietnam

Alle 76 indbyggere i landsbyen Na Xoong har fået tildelt et jordstykke, og certifikatet giver Nguyen Thi Thuy og hendes naboer sikkerhed, så de kan bruge skoven, som de har ret til.

Indbyggerne har også fået træning i langsigtet skovbrug, og Nguyen Thi Thuy vil nu investere tid og ressourcer i sin skov. "Vi har fået træning i at tage os af skoven og beskytte den. Vi har lært, hvordan vi kan pille skud af, for at planterne gror bedre. Og vi har lært, hvordan vi kan rydde et område, så træerne kan gro frit og blive store," fortæller Nguyen Thi Thuy.

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag