CARE-pakker var en hjælp fra USA
footer-image.png

Den 15. juli 1946 landede den første CARE-pakke i Le Havre i Frankrig. Den var én af intet mindre end 100 millioner nødhjælpspakker, som CARE uddelte i Europa og Japan i de efterfølgende år. 10 millioner af dem alene i Tyskland, hvor CARE-pakkerne blandt andet blev en del af den berømte luftbro af amerikanske fly, der forsynede Vestberlins befolkning med mad, da Rusland belejrede byen i 1948.

Quote
”Ud af mørket, ud af ingenting kom en pakke med alt, hvad et barn elsker. Jeg oplevede det som en vidunderkasse. Der var ting i, jeg ikke engang vidste fandtes. Chokolade! Det havde jeg kun hørt fortællinger om. Pakkerne hjalp ikke kun mod sulten. Vi oplevede det som en stor varme. Et lys i mørket.”
Børn viser indholdet af en CARE-pakke. Østrig, Juli 1948.
Børn viser indholdet af en CARE-pakke. Østrig, Juli 1948. © CARE

Pakkerne indeholdt ikke bare mad, men også legetøj, bøger og små gaver til børnene. Og den dag i dag husker mange europæere CARE-pakkerne fra deres barndom. Ikke bare fordi pakkerne hjalp med at holde sulten for døren i de hårde efterkrigsår. Men også fordi de repræsenterede omsorg og venlighed fra fremmede mennesker i et andet land. For nogles vedkommende endda et land, der indtil for nyligt havde været modstanderen i en altafgørende verdenskrig.

Quote
”Jeg var ret lille, da pakkerne begyndte at komme, og jeg husker at de var større end mig! Min mor græd af glæde, da den første pakke kom. Jeg husker rosiner, ris, kiks og konservesdåser. Og tyggegummi! Jeg blev meget populær i skolen. Vi fik også fantastiske gaver, jeg fik blandt andet et tørklæde med røde og hvide prikker, som jeg stadig har i dag.”