Solar kitchen Uganda 1©Jjumba Martin
footer-image.png

Regnen trommer på taget, men der er tørt og rart indenfor i køkkenet, hvor gryder med bønner, majs og kassava koger på livet løs. Rosemary er i færd med at lave mad til sig selv og sine børn, og i dag er hun helt ubekymret over, at det regner.

Men sådan har det ikke altid været. Før i tiden var en regnvejrs-dag nemlig det samme som en dag uden mad for Rosemary og hendes børn.


Regnvejr betød dage uden mad

34-årige Rosemary Bernald og hendes fire børn er flygtet fra borgerkrig og hungersnød i Sydsudan, og i dag bor den lille familie i flygtningelejren Kyangwali i Uganda. Før i tiden måtte Rosemary ligesom de andre kvinder i flygtningelejren lave mad på et lille, interimistisk komfur bygget af mudder.

”Når det regnede, blev komfuret skyllet væk af regnen. Så kunne vi slet ikke lave mad de dage,” siger Rosemary, som fortæller, at det ikke kun var regnen, der var en udfordring.

Madlavning var dyrt eller farligt

”For at kunne lave et bål, skal man bruge kul. Og kul er meget dyrt,” fortæller Rosemary, der som flygtning ikke har et job og derfor har meget få penge til rådighed.

Alternativet til kul var, at Rosemary gik i skoven for at hente brænde. En tur, som mange kvinder frygter, fordi de er i høj risiko for at blive overfaldet og voldtaget på de lange, øde strækninger til og fra skoven.

Solar kitchen Uganda 3©Jjumba Martin
CAREs solcelle-komfur var lige netop dén håndsrækning, Rosemary havde brug for. Nu er hun i fuld gang med at ændre fremtiden for sig selv og sine børn. ©Jjumba Martin

Nu planlægger Rosemary egen forretning

Da Rosemary hørte om CAREs projekt med solcelle-drevne komfurer, meldte hun sig hurtigt til at deltage -en beslutning, som hun aldrig har fortrudt.

”Solcelle-køkkenet har gjort det muligt for mig at ændre mit liv,” siger Rosemary og uddyber: ”Jeg kan lave mad til mine børn, og de er glade og sunde. Jeg behøver ikke hente brænde i skoven.”

Men Rosemary drømte om mere, og i solcelle-køkkenet så hun muligheder, som kunne ændre fremtiden for både hende og hendes børn. ”Jeg behøver ikke længere købe kul, så nu kan jeg spare op,” siger Rosemary, der nu er i fuld gang med at planlægge sin egen virksomhed.

”Jeg vil begynde at stege kassava, som jeg kan sælge og på den måde få en indtægt,” siger Rosemary, som er fast besluttet på at give sine børn en fremtid med muligheder.

Få håb og inspiration i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du får opløftende historier fra vores projekter ude i verden og møder de stærke kvinder, der som Rosemary med CAREs støtte skaber en bedre fremtid for sig selv, deres familier og deres samfund.

Støt

Styrker kvinder i kampen mod fattigdom og klimaforandringer

STØT CARE