Klima-smart landbrug i sække giver mad på bordet
Før i tiden sled 31-årige Shilpy Akter i sin køkkenhave i håb om at kunne dyrke nok grøntsager til at mætte familien.
”Jeg troede, det ville kunne dække vores behov for mad og tilmed bidrage til vores indtægt,” siger Shilpy. Men arbejdet var forgæves. Høsten slog fejl igen og igen. I Bagerhat-regionen i Bangladesh mærker fattige bønder som Shilpy Akter for alvor, hvad det vil sige at bo i et af verdens mest klimaudsatte lande, hvor klimaforandringerne skaber sult og fattigdom.
Klimaforandringer gjorde børnene underernærede
Shilpys afgrøder led under den uregelmæssige nedbør, de lange, tørre perioder, de voldsomme oversvømmelser, når regnen endelig kom og ikke mindst den saltholdige og derfor ufrugtbare jord, som skyldes, at saltvandet fra havet trænger ind i landjorden.
Shilpys mand Rasel knoklede hver dag med at trække rickshaws, men lønnen var heller ikke nok til at sikre mætte maver hos den lille familie. Derfor var hele familien svækket af manglen på mad, og Shilpy og Rasels tre børn var direkte underernærede.
Ny viden har givet Shilpy fornyet energi
Shilpy Akter er nu blevet en del af CAREs projekt i Bagerhat. Her lærer Shilpy sammen med andre kvinder fra området, hvordan de kan tilpasse deres landbrug til klimaforandringernes konsekvenser.
”Jeg har aldrig fået nogen uddannelse i landbrug, og jeg vidste derfor ikke, hvordan man håndterer de problemer, vi nu står over for på grund af klimaforandringer,” fortæller Shilpy, der entusiastisk og med ny tro på haven klør på.
Sække og vandbeholdere gør forskellen
Shilpy dyrker nu nogle af sine afgrøder i sække. På den måde behøver Shilpy blot meget lidt vand, fordi sækken betyder, at hver en dråbe bliver brugt, og intet går til spilde. Og ikke nok med, at vandforbruget er minimalt, så giver afgrøderne i sækkene også et større afkast.
Shilpy dyrker stadig afgrøder i sin køkkenhave, men nu er der taget højde for, at der mangler vand. Nu bruger Shilpy drypvanding, hvor hun fylder opsamlet regnvand i en vandbeholder ved hver plante. Beholderen afgiver kun lige akkurat den mængde vand, som planten behøver.
”Jeg føler mig heldig over at deltage i CAREs projekt. Nu bruger jeg de nye landbrugs-teknikker, så jeg kan få flere grøntsager,” siger Shilpy, der glæder sig til at kunne skaffe mad nok til familien og sælge de overskydende afgrøder, så hun på den måde også kan skaffe en indtægt.