Vild forandring: Sådan forvandlede Mwasiti sin cashewnød-plantage og sit liv
Det eneste, Mwasiti Mfaume Sarai havde brug for, var en chance.
Den 37-årige mor til to fra Tanzania havde altid drømt om at leve af at dyrke jorden, og lige som mange andre i den fattige Mkinga region havde hun forsøgt sig med at dyrke cashewnødder. Men succesen udeblev. Træerne gav kun få nødder, og hver måned måtte hun kæmpe for at få sin lille indtægt til at række til det allermest nødvendige til sig selv, sine to børn og sin aldrende mor.
”Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre for at forbedre min høst, og solgte ofte mine rå cashewnødder på gaden til en dårlig pris. Jeg følte mig fastlåst og kunne ikke finde nogen vej ud af min situation,” fortæller Mwasiti.
En ny chance
Hendes chance kom, da hun hørte om et CARE projekt i området, der styrker lokale cashew-bønder som hende selv i at forbedre deres høst og indtjening, blandt andet gennem træning i gode dyrkningsmetoder.
Mwasiti greb muligheden og sluttede sig til en af træningsgrupperne. Hun blev også en del af en lokal spare-låne-gruppe, hvilket gav hende mulighed for at modtage et lille lån, hun kunne bruge til at investere i sin plantage.
Bevæbnet med ny viden og en lille startkapital kastede hun sig ud i at omsætte det, hun havde lært, i praksis. Hun lugede, bekæmpede sygdomme og plantede andre afgrøder sammen med sine cashew-træer.
Og så skete der ting og sager.
Ti gange større høst
Mens hun før typisk havde høstet omkring 50 kg nødder på en sæson, kunne Mwasiti nu plukke utrolige 581 kg cashewnødder i sin plantage – altså over ti gange så meget som før.
Det lykkedes hende også at sælge nødderne til en højere pris, så hun til sidst stod med en 30 gange større indtægt, end hun plejede at få. På bare en enkelt sæson var det lykkedes hende at forvandle ikke bare sin plantage, men hele sit liv.
”Projektet har ændret alt for mig,” fortæller Mwasiti. Med den ekstra indtægt fra cashewnødderne kan hun nu sende sine børn i skole, forsørge sin familie og har råd til alle nødvendige udgifter til mad, hjem og medicin.
Fremtiden er fuld af håb
Men derudover har Mwasiti fået overskud til at tænke på fremtiden. Med nogle af pengene fra sin cashew-høst har hun købt høns, så hun fremover også kan tjene penge – og producere mere mad til sin familie – gennem hønsehold. Og så er hun i fuld gang med et byggeprojekt: Et helt nyt hjem til sig selv og sin familie.
I dag er Mwasiti fuld af håb og optimisme for fremtiden. ”Jeg er så taknemmelig for muligheden for at vokse og lære. Træningen jeg modtog og lånet fra spare-låne-gruppen gav mig de ressourcer og den viden, jeg havde brug for, til at forbedre min høst og min indtægt,” siger hun og slutter: ”Det har virkelig transformeret mit liv.”