HERO Munnujan i køkkenhave ©Jakob Dall
footer-image.png

For 23-årige Munnujan Begum begynder dagen altid med en tur i haven. I to timer arbejder hun koncentreret med at gøde og vande sine planter. For Munnujans have er meget mere end blot en have -den udgør grundlaget for mad og indtægt til hele familien. I dag står Munnajans have grøn og frodig, men indtil for nyligt kæmpede hun med at holde liv i planterne.

Klimaforandringer skaber sult og sygdom 

Munnujan Begum og hendes familie bor i det sydlige Bangladesh. Bangladesh er et af verdens mest klimaudsatte lande, og befolkningen er hårdt ramt af klimaforandringernes konsekvenser. Voldsomme cykloner og stormflod rammer igen og igen de i forvejen meget sårbare landsbyer og jævner hjem med jorden. Det salte havvand, der skyller ind over landsbyerne, gør jorden svær at dyrke og vandet udrikkeligt for både mennesker og planter. 

”Før jeg fik hjælp fra CARE, gav mine planter ikke et særlig stort udbytte af grøntsager,” fortæller Munnujan om den salte jord og manglen på ferskvand, der tilsammen gjorde det svært at holde liv i planterne og dermed sikre mad til familien. 

Manglen på mad og det høje saltindhold skaber både sult og sygdomme. Hvert tredje barn lider af fejl- eller underernæring, og mange sygdomme i området skyldes det alt for høje saltindhold. 

Munnujan i haven med datter ©Jakob Dall
Munnujan tager ofte sin lille datter med i haven og lærer hende, hvordan man vander og passer planterne. ©Jakob Dall

Klima-smart vandingsteknik blev vendepunkt  

Efter Munnujan fik støtte fra CARE, har hun lært, hvordan hun kan tilpasse den livsnødvendige have til det nye klima, som klimaforandringerne har medført. 

Nu dyrker hun afgrøder, som bedre kan klare sig med mindre vand. Munnujan har også lært nye teknikker som drypvanding, så de sparsomme dråber vand bliver udnyttet bedst muligt. 

Hendes drypvandingssystem er lavet af simple og billige genbrugsmaterialer, der kan købes for få penge på det lokale marked. Plastflasker og dropposer opfanger regnvandet, og dropslanger leder vandet hen præcist, hvor det skal bruges. Ud over at spare store mængder vand, sikrer drypvandingen, at jorden konstant er fugtig, hvilket holder saltet væk fra rødderne. 

Efter jeg har fået hjælp fra CARE, har jeg lært så meget, at mit udbytte fra haven er blevet fordoblet,” siger Munnujan stolt.  

Den nye viden giver ikke kun mad på bordet til den lille familie, men sikrer også en indtægt, som betyder, at Munnujan kan supplere med andre fødevarer, så børnene får en sund og varieret kost. 

”Efter hjælpen fra CARE har jeg ofte så meget okra til overs, at jeg kan sælge det på markedet. På den måde tjener jeg penge til at kunne købe mad, som vi kan supplere med udover grøntsagerne fra min have.” 

Quote
””Efter jeg har fået hjælp fra CARE, har jeg lært så meget, at mit udbytte fra haven er blevet fordoblet.””
Drypvandning i Bangladesh ©Jakob Dall
Plastikflasker og andre genbrugsmaterialer gør det nemt og billigt at erstatte dele af vandingssystemet, når de er slidte. ©Jakob Dall

Sådan kan du støtte

køkkenhave header
Kyllinger CARE
Biogas CARE
Støt

Støt piger og kvinder i fattige og klimaudsatte lande

Donér