Retten til jord - CARE Danmark

Jord-case-pic2x1-670x271

Retten til jord

Uden jord ingen mad til fattige

nepal_jord

Sanjib Sada, der bor landsbyen Bhaluwai i det sydøstlige Nepal. Han tilhører den laveste kaste og opfattes som urene af de andre kaster. CARE Danmark har hjulpet hans kaste, da rigmænd ville tage deres jord.

Uden jord kommer der heller ikke mad på bordet. Derfor er adgang til jord afgørende, hvis fattige mennesker skal brødføde sig selv. I mange lande i Afrika og Asien bliver fattige mennesker frarøvet retten til deres jord, fordi de mangler papirer på den. Ofte har de boet på og dyrket jorden gennem mange generationer, men mangler det formelle ejerskab.

I andre tilfælde fratager myndigheder bønder deres jord, hvis de kan sælge den til magtfulde investorer. For investorerne er jorden lig med penge. For bønderne er jorden lig med overlevelse.

Nogle gange får bønderne en lille pengesum, der rækker dem i kort tid. Andre gerne forflyttes de til jordstykker, hvor vandet er forurenet af mineudvinding. Det efterlader fattige mennesker med endnu mindre, end hvad de havde i forvejen.

Derfor er retten til jord afgørende i CARE Danmarks arbejde.

Læs mere: Om retten til jord på kampagnesiden Alle har ret til mad

 

Småbønder skal stå på deres ret

Lokalsamfundene og de fattige bønder skal have sikret deres rettigheder og ejerskab over jorden. Dette gør vi ved at træne lokale organisationer i at indgå i dialog med politikere og i at bruge medierne til at skabe opmærksomhed om den uretfærdighed, der bliver begået.

Vi hjælper lokale bønder til at opnå papir på deres jord. Vi træner dem i at stå sammen, så de I flok står stærkere over for investorerne.

Læs mere: Mød Ana, Teresa og Elisabeth: Landsbyen smed minegigant på porten

 

Bliv klogere på CARE Danmarks arbejde
Vil du vide mere om CARE Danmarks arbejde med retten til jord, er du velkommen til at du kontakte programudvikler Maria Ploug Petersen

CARE Danmark arbejder med konkrete udviklingsprojekter i disse lande.

Kvinders kamp for retten til jord

Programmer for ret til jord

Tanzania: Ardhi Yetu
Mozambique: PACT
Nepal: MUKTI
Vietnam: Land Rights

Retten til jord

CARE Danmark arbejder blandt andet med at sikre fattiges ret til jord i disse lande:

Kontakt

maria_plough

Maria Ploug Petersen
Programudvikler
Tlf: 35 200 100

mploug@care.dk