Kilimo Biashara - CARE

From Kilimo Biashara Launch, a CARE Denmark and FDB project: women in the vegetable field

Kilimo Biashara

Formål
Smålandbrug er den primære beskæftigelse i Kenya, hvor familier typisk dyrker mindre jordlodder på en til to hektar. På den måde sikrer familierne sig mad og indtægter til daglige udgifter som uddannelse og medicin. Dog er indtægterne ofte meget små. Det skyldes blandt andet, at familierne har svært ved at komme ind på et større handelsmarked, hvor de kan afsætte deres produkter. Samtidig har bønderne svært ved at dyrke produkter i det omfang og den kvalitet, som markedet efterspørger.

Programmet Kilimo Biashara går ud på at skabe forbindelse mellem småbønderne og markedet i Kenya, så bøndernes afsætningsmuligheder øges. Programmets mål er at få flest mulige smålandbrug til at levere grøntsager til COOPs kenyanske grøntsagsleverandør, Sunripe. Der bliver lagt vægt på at styrke bøndernes muligheder for at samarbejde og forhandle med Sunripe. Derudover fokuseres der på at forbedre bøndernes produktion og kvaliteten af de grøntsager, de producerer, for at øge deres afsætningsmuligheder og indkomst.

Målgruppe
I første fase omfatter projektet over 300 småbønder, som allerede nu leverer grøntsager til Sunripe. Det er drejer sig typisk om grønne bønner, babymajs og sukkerærter. Målet er, at mange flere småbønder efterhånden skal levere grøntsager og skrive kontrakter med Sunripe.

Aktiviteter
Programmet vil styrke bønderne til at agere med det kommercielle marked og producere kvalitetsprodukter til afsætning hos Sunripe. Derudover vil der blive arbejdet for at etablere spare-låne-grupper, så bønderne får adgang til kapital og bedre såsæd, gødning og udstyr. Her spiller uddannelse inden for landbrugsproduktion en stor rolle, da det vil øge bøndernes produktion samt kvaliteten af grøntsager og afgrøder til afsætning. Ligeledes vil programmet fokusere på at minimere tilfælde af afviste produkter ved hjælp af feedback. Det betyder, at hele processen fra frø til butik skal sættes i system og gøres gennemsigtig, så det fungerer optimalt for både bonde, leverandør og butik.

Bønderne skal lære at bygge lagre til korrekt opbevaring af deres produkter, og de vil blive støttet i etableringen af kooperativer med demokratiske spilleregler.

Område
Aktiviteterne vil blive gennemført i området Kinangop i det nordlige Kenya.

Varighed og budget
Kilimo Biashara-programmet kører fra 2012 til december 2016. COOP finansierer projektet sammen med Danida, mens CARE i samarbejde med Sunripe står for den praktiske implementering.

Partnere
COOP og den kenyanske grøntsagsleverandør Sunripe. Sunripe leverer grønne bønner, babymajs og sukkerærter til mærket Savannah i Coops butikker.

Læs mere om projektet:
CARE og FDB styrker handel med Afrika
CARE og FDB går sammen om at skabe udvikling i Kenya
Prins Joachim besøger Kilimo Biashara
‘Jeg glæder mig til at høste’
CARE nomineret til CSR-pris

Kilimo Biashara – Responsible Africa Sourcing (engelsk)

Kontakt

MortenF

Morten Fauerby Thomsen
Programkoordinator
Tlf: 35 200 100

mthomsen@care.dk