Søren-på-toppen_red-260x173.jpg

Søren Engberg Jensen har rejst som praktikant for CARE Danmark to gange og arbejdet som CARE Danmarks rådgiver i Nepal. Det var oprindeligt lysten til at lære, hvordan udvikling fungerer i praksis, der fik Søren Engberg Jensen til at tage ud som praktikant. Det lærte han. Først oppe i højderne i Tanzanias bjerge og derefter med fødderne dyppet i de spæde mangroveskove, som CARE var med til at skabe langs Vietnams kyst.

Nu lærer han det selv fra sig som storyteller for CARE Danmark og som gymnasielærer på Christianshavn Gymnasium.

’Det er kombinationen af at give et retvisende billede af, hvordan CARE Danmark bruger sine penge, og at fortælle om, hvordan det er at være en del af en anden kultur, som jeg ligger vægt på, når jeg er ude som storyteller,’ siger Søren Engberg Jensen.

Nepal blev mere end forventet

Fra 2014 til 2015 trak han i CARE-trøjen som CARE Danmarks rådgiver i Nepal. Hans opgave var at oplære CARE’s partnere og gøre dem mere professionelle, så de får en stærkere stemme i nepalesisk politik.

’Egentlig synes jeg mest, at jeg stillede spørgsmål. Jeg var en slags djævlens advokat. Men noget af det bedste var at følge en CARE-partner, som blev så dygtig, at organisationen nærmest blev uafhængig af CARE. Det er jo hele pointen med vores arbejde,’ siger Søren Engberg Jensen.

Søren Engberg Jensen nåede at arbejde otte måneder i Nepal, før jordskælvet ramte landet, og før hans arbejde med at oplære partnerne blev sat på pause. Nu skulle han tale med medier, rejse penge til nødhjælp og besøge de ramte områder for at afklare behovet for nødhjælp.

’Det var det sværeste, der skete for mig. At se magtesløsheden hos nepaleserne, samtidig med at vi ikke kunne komme ud og hjælpe de første dage.

Kvinders fødevilkår gør indtryk

Alligevel er det ikke jordskælvet, som har gjort størst indtryk på ham. Det var blandt andet at besøge CARE Danmarks projekt ude i de isolerede og uberørte bjergområder i det vestlige Nepal og tale med kvinderne om deres fødselsoplevelser.

’Derude er traditionerne ældgamle, stærke og styret af stærke kulturelle overbevisninger. Kvinderne føder under kummerlige klinikker og bliver isoleret med deres nyfødte i små hytter flere uger efter fødslen. Det gjorde stærkt indtryk på mig,’ fortæller Søren Engberg Jensen.

Kontakt CARE, hvis du vil høre Søren Engberg Jensen fortælle om:

 • Hvordan udviklingskroner bliver omsat til konkret hjælp til nogle af verdens fattigste borgere
 • Om lokale organisationer, der lærer at sige fra over for deres politikere
 • Om kvinders fødevilkår i det vestlige Nepal
 • Om skolegang til børn af migrerende familier (Børnenes U-landskalenderprojekt 2015)
 • Om at være udviklingsmedarbejder i tiden efter jordskælvet

Søren Engbergs blå bog

 • Erhverv: Gymnasielærer i samfundsfag og psykologi på Christianshavns gymnasium
 • Fortæller historier fra: Nepal, Vietnam og Tanzania
 • Fortæller historier til: alle
 • Storyteller siden: 2009
 • 3 ting med på CARE-rejserne: Min nysgerrighed, min pandelampe og mit kamera
 • Bonusinfo: Søren Engberg Jensen synes, at befolkningen i Nepal er enormt imødekommende og venlig. Men han bed også mærke i deres perspektiv på tid: ’De prioriterer det aktuelle fællesskab højere end der, hvor de skal hen. Jeg vekslede mellem at finde det charmerende og at være smadder irriteret over det.’