Nadia Sander Strange

Med et smil i mundvigen og store armbevægelser fortæller Nadia Sander Strange anekdoter fra Vietnam, der på en humoristisk måde forklarer den ulighed, som hun selv var vidne til.

’Jeg kan huske, at jeg så en reklame i en vietnamesisk biograf, der omhandlede en gruppe etniske minoriteter. De var blevet fremstillet som dumme hulemennesker, der ikke kunne finde ud af at slukke for deres mobiltelefoner og derfor forstyrrede alle andre i salen, ‘ fortæller Nadia.

Da Nadia rejser med CARE Danmark til Vietnam, er det tredje gang, hun besøger det sydøstasiatiske land. Med sig i kufferten har hun en nødvendig ydmyghed for landets traditioner. Hun ved, at det vil bringe hende tættere på det vietnamesiske folk, som hun allerede er kommet til at holde af.

Fattig på ligestilling

Nadia er samtidig bevidst om, at mange af de gamle traditioner er skyld i den diskriminering og ulighed, som stadig er et stort problem i Vietnam.

Selvom Vietnam med sin store økonomiske vækst har reduceret antallet af fattige markant, er især etniske minoriteter overrepræsenterede blandt landets fattige. De udgør godt halvdelen af de fattige, og tallet er kun er stigende.

Derfor har CARE siden 1989 arbejdet for at gøre op med diskrimination af minoriteter i landet. Det er et arbejde, som Nadia med sin rejse og sin storytelling er blevet en del af.

En sød udvikling

Historien om hulemenneskerne er med til at klargøre den virkelighed, som mange vietnamesere lever under. Men på sin rejse oplever Nadia, at en ny, mere tidssvarende udvikling er under opsejling i Vietnam.

Det er en udvikling, som CARE er en del af. Nadia Sander Strange kan blandt andet fortælle historier om projekter med honningproduktion, og om hvordan fattige landmænd igennem produktionen har genfundet stoltheden i deres arbejde.

’Før havde man bierne i træstammer, men når det blev vinter, døde de. Med CAREs hjælp har de lokale fået bistader, hvilket betyder, at bierne kommer tilbage hvert år. Det er utroligt at se, hvor meget bønderne brænder for deres nye arbejde, ‘ siger Nadia.

Rettigheder for alle

Sideløbende med sit arbejde som storyteller, skriver Nadia på sit speciale om menneskerettigheder og CAREs arbejde i udviklingslandene. Og det er langt fra et tilfælde, at hun har valgt at kombinere de to ting.

’Jeg har et stort ønske om at arbejde med menneskerettigheder og marginalisering, når jeg er færdiguddannet. CARE tager udgangspunkt i de lokales egne behov. Organisationen kommer ikke bare med en pose penge og et krav om, hvad de skal bruges på, men spørger de lokale, hvad de drømmer om at forbedre i landsbyerne, ‘ siger Nadia.

Nadia har besøgt 14 projekter på sit tre måneder lange ophold i Vietnam i efteråret 2012.