Marie Bredkjær Thomsen

Marie Bredkjær Thomsen tog i efteråret 2017 til Ghana som praktikant for CARE Danmark for at lære en ny og fremmed kultur at kende. En af de bedste oplevelser var, da hun på et besøg i den lille landsby Saamang vest for hovedstaden Accra, mødte en hel særlig gruppe kvinder:

”Vi har siddet på rad og række i plasticstole og snakket i en times tid i den bagende sol – i Ghana foregår sådanne møder ret formelt, når høvdingen er til stede – og jeg tror, at vi alle var lidt udmattede, da en stor gruppe kvinder springer op af deres stole og begynder at synge og danse en krigsdans for os,” fortæller Marie Bredkjær Thomsen om episoden.

Et symbol på sammenhold

CARE Danmark arbejder i Saamang med at informere de lokale om deres rettigheder til land og til kompensation, hvis de vælger at afgive deres land. På den måde kan de lokale selv holde mineselskaberne på afstand, så de ikke ødelægger familiernes drikkevand og marker. Og netop i denne landsby er det lykkedes særligt godt, fordi en stor gruppe kvinder for nogle år tilbage konfronterede mineselskabet på deres helt egen måde.

”Kvinderne, som både var unge og ældre, viste os, hvordan de havde sunget og danset foran mineselskabets gravemaskiner for at blokere vejen for dem, alt imens lejesoldater skød kugler over hovedet på dem. Det havde de gjort før solen stod op hver morgen i 60 dage, indtil mineselskabet til sidst gav op,” fortæller Marie og fortsætter:

”Sangen og dansen var et symbol på det sammenhold, der opstår, når lokalbefolkningen lærer deres rettigheder at kende og står sammen om at kræve dem. Det var meget rørende,” fortæller Marie Bredkjær Thomsen.

Pengene bestemmer

Men ikke alle steder er kampen forbi. I Anokyi landsby længere mod vest kæmper de mod selve regeringen, som har overtaget dele af deres marker og bygget et gaskraftværk. Samtidig er fiskeriet blevet dårligere. Først og fremmest, fordi store fisketrawlere fra Europa og Asien gør et kæmpe indhug i fiskebestanden. Men også fordi lyset fra regeringens gasplatforme tiltrækker de få fisk, der trods alt er tilbage, ud til områder, hvor de lokale kystfiskere ikke har mulighed for at fange dem. Derfor flytter mange fra landsbyen mod hovedstaden, hvis de har råd.

Sammen med to af de mennesker, som er berørt af regeringens gasudvinding, besøgte Marie Bredkjær Thomsen grunden, der nu huser gaskraftværket. Her blev de mødt af militærpolitiet:

”Det var frustrerende, at vi stod der med nogle af ofrene, og vi blev bare mødt med mistro og trusler. Det var så tydeligt, at vi var på hvert sit hold, og militærpolitiet havde ingen lyst til at forstå ofrene. Penge får virkelig lov at bestemme meget i Ghana,” siger Marie Bredkjær Thomsen.

Du kan booke Marie Bredkjær Thomsen som storyteller hvis du vil høre om:

 • Om hvordan de lokale kvinder i Saamang drev mineselskabet væk med deres krigsdans.
 • Hvordan fremtiden ser ud for befolkningen i Anokyi.
 • Hvordan CARE i Ghana arbejder både på politisk niveau og på landsbyniveau med at stoppe store virksomheder i at overtage jord og skov for at udvinde mineraler og gasser.
 • Hvordan Hannah Owusu-Koranteng, som leder en lokal organisation i Ghana, har inspireret Marie og givet hende troen på, at de lokale organisationer kan vinde kampen mod uretfærdighed, hvis de står sammen.

Marie Thomsens blå bog

 • Erhverv: Studerer kommunikation på DMJX
 • Fortæller historier fra: Ghana
 • Fortæller historier til: Alle aldre
 • Storyteller siden: 2018
 • 3 ting med på CARE-rejser:
  • Blok og blyant til at nedskrive tanker og citater
  • Nysgerrighed og gåpåmod
  • Masser af solcreme, for solen bager fra en skyfri himmel i Ghana.
 • Bonusinfo: Marie blev så interesseret i det store problem med rovdrift på fiskeriet i Ghana, at hun købte et fiskenet, som hun vil lave en udstilling med i Danmark for at sætte fokus på problemet.