Maria Bove

”Ingen vidste, hvorfor præcis hun var død. De mente, at hun var død af overanstrengelse på grund af det hårde arbejde i markerne .”

Det fortæller Maria Bove om en kvinde midt i fyrrene, som hun så blive båret forbi hende på vandrestien i det bjergrige Bajura distrikt i det vestlige Nepal. På det tidspunkt var hun stadig i live, og hendes familie var på vej til den nærmeste lægeklinik med hende på en båre. Da hun selv kom ned ad bjerget flere dage efter, lå liget af kvinden ved flodbredden. Nepaleserne på stedet var ved at forberede hendes ligbål.

Maria Bove har oplevet, at en stor del af befolkningen i bjergdistrikterne i Nepal arbejder hårdt for at få livet til at løbe rundt. Mange kvinder arbejder i markerne fra morgen til aften. Hygiejnen omkring madlavning, toiletbesøg og fødsler er præget af mangel på viden, og det koster familierne på sundheden og levetiden. Maria Bove fortæller eksempelvis om, hvordan de bruger tørrede kokasser til at tørre deres køkkenflader af med.

Men trods den altoverskyggende fattigdom, er folk glade og gæstfrie. Der bliver smilet og grinet, når de hvide mennesker kommer på besøg helt ude i det vestlige Nepal, hvor ingen turister finder vej. Maria Bove og hendes kolleger fra CARE bliver mødt med blomsterkranse og får målet røde pletter, kaldet tikaer, i panden ved ankomsten til hver ny bjergby. Her hjælper CARE kvinder til at få en bedre og sikrere graviditet og fødsel gennem nye klinikker med bedre udstyr og oplysning om sundhed og hygiejne.

Ændring af små teknikker betyder meget

I Nepal hjælper CARE Danmark også bønder med at ændre deres landbrug, så de kan tjene bedre og få en mere stabil indkomst. Maria Bove har besøgt CARE Danmarks projekter med landbrug i det sydlige Nepal. Her støtter CARE Danmark bønderne i at dyrke andet end den traditionelle ris.

”De tjener jo ikke penge på ris, fordi alle sælger ris,” forklarer Maria Bove og fortsætter:

”Men selv med bare små ændringer i teknikkerne kan de øge deres indkomst. Der er så meget stolthed at spore, når man taler med bønderne. De vil alle vise deres køkkenhaver frem, når vi taler med dem.”

Bønderne lærer for eksempel at bygge drivhuse af bambuspinde og plastic omkring deres planter, så den voldsomme regn ikke ødelægger dem.

Til trods for stoltheden stivner smilet, når Maria Bove tager sit kamera frem. Mange nepalesere bliver generte, når de skal fotograferes. Men som kommunikationsstuderende tager Maria Bove mange billeder af de mennesker, som hun taler med. Billederne bruger til at fortælle de personlige historier, når hun er ude som storyteller. Men hun fandt hurtigt ud af, hvordan hun kunne hjælpe nepaleserne til at føle sig trygge foran kameraet:

”Jeg dansede nepalesisk dans og sprang badutspring – alt, hvad jeg kunne komme i tanke om. Så grinte de fleste.”

Maria Bove kan fortælle til alle aldersgrupper og målretter sit foredrag afhængig af sit publikum.

Du kan booke Maria Bove som storyteller, hvis du vil høre om:

  • Kvinders levevilkår, graviditeter og fødsler i det yderste, vestlige Nepal
  • Hvordan bønderne i Nepal får markerne til at bugne med grønt med hjælp fra CARE
  • Om tiden lige efter jordskælvet, og hvordan nepaleserne stadig kæmper med konsekvenserne af det
  • Hvordan det er at arbejde på en nepalesisk arbejdsplads og dele frokosten med sine kolleger på gulvet​

Maria Boves blå bog

  • Erhverv: Kommunikationsstuderende
  • Fortæller historier fra: Nepal
  • Fortæller historier til: Alle aldre
  • Storyteller siden: 2016
  • 3 ting med på CARE-rejser: En lommelygte, for der var altid strømsvigt efter kl. 18.00; En Schweizerkniv til at skrælle frugt, så jeg ikke fik parasitter; og vandrensningstabletter af samme grund.
  • Bonusinfo: Maria Bove er tidligere lokalpolitiker i Skanderborg kommune og kæmpede særligt for de unges uddannelsesmuligheder og for at hjælpe flygtningene i området. Hun rejste alene til Nepal lige efter jordskælvet i 2015 for at hjælpe de jordskælvsramte.