Flemming Pless

Når den berejste sognepræst Flemming Pless tager ud som storyteller for CARE Danmark, er det hans sociale engagement, der driver ham til at fange sine tilhørere. Det gør han for eksempel med opråbet: ’Hallo dernede på rækkerne. Nu skal I høre!’ Han griber chancen for at fortælle om sit møde med kvinder i CARE Danmarks programlande – især seje kvinder, der griber chancen for at spare penge sammen til fremtiden, hvis de får muligheden.

’Både i Afrika og Asien har jeg oplevet, hvad en jernkasse med tre hængelåse og en kinabog til at lave regnskab kan gøre – det er fantastisk, hvor meget der kan komme ud af det,’ siger præsten om CARE Danmarks spare-låne-grupper, der giver fattige mulighed for at spare op og tænke langsigtet.

Lærer meget af udviklingslande

Men Flemming Pless synes også, at han selv lærer meget, når han rejser med CARE Danmark og møder mennesker fra andre kulturer. Da han rejste til Nepal, havde han besluttet sig for at fortælle om Danmark til en gruppe lokale i en landsby. Under træernes skygge sad både kvinder og mænd og lyttede til den danske præst og storyteller, som fortalte ærligt om at leve i et Iland. ’I har nogle problemer, har I ikk?’ lød det efterfølgende fra en nepalesisk kvinde, der brød den slående tavshed efter Flemmings karakteristik af livet i Danmark, om hvordan vi sender vores børn i daginstitutioner, og lader andre passe vores ældre. Når man spørger ham, hvorfor han er storyteller, er der ingen tøven.

’Hele årsagen til, at jeg er storyteller for CARE Danmark, er, at organisationen fokuserer på hjælp til selvhjælp. Jeg tror på, at når man giver folk noget at holde fast i, så forsøger de at gøre det Men jeg lærer også noget. Det kan jeg love dig for,’ lyder det fra storytelleren, der set mange af CARE Danmarks projekter i forskellige lande.

Han arbejder for den bedst mulige verden

Flemming vil nå ind til både unge og voksne med personlige fortællinger om afrikanske og asiatiske kvinders ufattelige vilje til at skabe forandring. Men han tegner også et større billede af, hvordan Ilande og Ulande er forbundne. Han kommer her ind på vores egen velstand, handel med billige råvarer fra Østen og Afrika.

’Vi er ikke stærkere end det svageste led. Hvis mit land er godt, jeg har det godt og mine børn har det godt, føler jeg også, at jeg er forpligtet internationalt. Jeg giver fortællingen om, at vi kan gøre en forskel’

Under foredraget viser Flemming billeder og lægger op til debat, om hvordan vi lever i veletablerede Ilande med stor varerigdom, og at udviklingslande kan lære os, hvornår nok er nok, så vi ikke ender med at blive ulykkelige i en verden, hvor man kan købe det meste.

Kendispræst bruger sit sociale hjerte

Flemming Pless er kendt for at være alsidig og skille sig ud fra mængden. Han har blandt andet viet to strippere, da han medvirkede i TV Danmarks program ’Stripperkongens piger’, holdt kunst-gudstjenester på Statens Museums for Kunst med udgangspunkt i udvalgte værker, og han er socialdemokratisk regionsrådspolitiker. Men når han tager ud og fortæller for CARE Danmark, er han først og fremmest storyteller og ambassadør, fordi CARE Danmarks arbejde ligger hans hjerte nært.

’Jeg står ikke og snakker om Jesus. Det er det sociale engagement, og viljen til at gøre en forskel for mennesker, der fortjener en chance,’ siger CARE Danmarks storyteller, der har været på rejser i Ghana, Nepal, Tanzania, Kenya og Uganda og set mange af CARE Danmarks udviklingsprojekter.

Book et gratis foredrag

Har du fået lyst til at høre mere om kvinder i Nepal eller få levende historier fra de fire afrikanske lande, som Flemming Pless har besøgt, så kan du booke et gratis fortællerarrangement.

Flemmings blå bog

  • Erhverv: Sognepræst i Christians kirke på Christianshavn, forfatter og fotograf. Socialdemokratisk regionsrådspolitiker i Regionhovedstaden siden 2008, Storyteller og ambassadør

  • Fortæller historier fra: Ghana, Nepal, Tanzania, Kenya og Uganda

  • Fortæller historier til: Skoleelever, unge og voksne

  • Storyteller siden: 1999

  • 3 ting med på CARE-rejser: Kuglepenne, tandbørster og kondomer til børn og voksne

  • Bonusinfo: Han har viet strippere, holdt kunstgudstjeneste og haft besøg af Dalai lama i sin kirke.