Vibeke Volder - CARE

Vibeke Volder

Vibeke Volder underviste nepalesiske landrettighedsaktivister i videodokumentation, da hun var i Nepal i foråret 2014.

Vibeke Volder underviste nepalesiske landrettighedsaktivister i videodokumentation, da hun var i Nepal i foråret 2014.

Blå Bog

Erhverv: Videojournalist og bachelor i medievidenskab

Fortæller historier fra: Nepal

Fortæller historier til: Unge og voksne

Storyteller siden: 2014

3 ting med på CARE-rejser: Håndsprit, pandelampe og en drikkedunk for at spare på al den plastic, der ellers bliver brugt til vandbeholdere.

Bonusinfo: Vibeke Volder har undervist nepalesiske landrettighedsaktivister i videoredigering i 42 graders varme. Det var mere varme, end hun kunne klare, men aktivisterne var så begejstrede for og engagerede i undervisningen, at hun ikke kunne lade være med at køre på fra kl. 6 om morgenen til kl. 8 om aftenen.

Videojournalisten Vibeke Volder bruger sine egne dokumentarfilm til at fortælle om hjælp til selvhjælp og fattige menneskers ret til at eje jord, når hun er ude som storyteller for CARE Danmark.

Vibeke Volder er slet ikke i tvivl. Efter at have tilbragt foråret 2014 i Nepal med at videodokumentere CAREs projekter i landet og at undervise landrettighedsaktivister i videodokumentation er hendes budskab klokkeklart: Hjælp til selvhjælp er den allerbedste form for udviklingsarbejde.

Levende billeder er den bedste kommunikation
I Nepal er en stor del af jorden ejet af regeringen eller storejere, der ofte ikke udnytter den ordentligt. Samtidig har en  del af befolkningen slet ingen jord, og dem, der har, kan ikke få papir på den. Med hårdt fysisk arbejde enten på fabrikker eller hos andre jordejere er det meget svært for de landløse at tjene penge nok til at forsørge familien og skabe sig et værdigt livsgrundlag. Men der findes mennesker, der kæmper for at rette op på systemet, og det var nogle af disse mennesker, Vibeke Volder arbejdede med, da hun var udsendt for CARE i Nepal.  Her gav hun blandt andet landrettighedsaktivister værktøjer, så de nu kan fortælle deres historier i video.

‘Det er meget nemmere at kommunikere sine budskaber til beslutningstagerne med levende billeder. Man trænger simpelthen bedre igennem. Og så er det vigtigt, at det ikke er mig, der laver videoerne – det er aktivisterne selv. De er en del af lokalmiljøet allerede og har derfor et fortrolighedsforhold med de andre landløse, som det ville tage mig meget lang tid at opbygge. Det er deres historie, og den kan de selv fortælle bedre end jeg kan efter blot at have været på et kort besøg,’ fortæller Vibeke Volder.

De lokale er medejere
Når Vibeke Volder holder foredrag, viser hun nogle af de film, der kom ud af hendes ophold. De handler om jordrettigheder og kampen om jord og viser, hvilke forhold mange nepalesere lever under.

Under sit ophold besøgte Vibeke Volder blandt andet et projekt, der gør nepalesiske bønder i stand til at dyrke grøntsager i stedet for ris og hvede, og en kvinde, hvis køkkenhave nu blomstrer så meget, at hun ikke kun kan spise de ting, der vokser i den, men også tjene på at sælge lidt af den. Og det gjorde stort indtryk på Vibeke Volder:

‘Det er fantastisk at se, når det lykkes. Det handler jo om at gøre folk til medejere af projekterne. Jeg er sikker på, at det er den måde, det skal gøres på, for så varer resultaterne ved – også når CARE er taget hjem igen.’

Er du blevet nysgerrig, og vil du høre mere om jordrettigheder i Nepal og hjælp til selvhjælp, så kan du booke Vibeke Volder til et gratis foredrag gennem kommunikationsmedarbejder Liv Helstrup Østergaard.

Læs mere om CARE Danmarks arbejde i Nepal

KONTAKT

RS5683_liv3682-copy-scr-60x80

Liv Helstrup Østergaard
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 35 200 100

loestergaard@care.dk