Trine Grønholt Sidelmann - CARE

Trine Grønholt Sidelmann

Trine Grønholt Sidelmann

Trine Grønholt Sidelmann sammen med sin nepalesiske kollega, Rajendra Bhatta, fra CARE Nepal. De er på en fem timers trek på vej til den fjerne landsby Chatara i Bajura-distriktet i det vestlige Nepal. Her skal de besøge fødselsklinikker og tale med de gravide, som er med i CAREs projekt.

BLÅ BOG

Erhverv: Studerer kommunikation på DMJX. Hun arbejder ved siden af som junior restaurantleder på Zeleste i København.

Fortæller historier fra: Nepal

Fortæller historier til: Alle

Storyteller siden: 2016

3 ting med på CARE-rejserne: en kuglepen og en notesblok, et kamera og en pandelygte, så hun ikke falder i ’hullet’ om natten

Bonusinfo: Trine måtte ringe hjem til sin mor en nat i Nepal, da det kriblede så meget med krybdyr omkring hende, at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre.

Det var især mødet med to kvinder, der gjorde indtryk på 23-årige Trine Grønholt Sidelmann, da hun tilbragte fire måneder i Nepal som praktikant for CARE Danmark. Du kan høre Trine Grønholt Sidelmann fortælle om de to kvinder, hun mødte på sine feltture til det fjerne Vestnepal.

55-årige Hira Bhandari har fået 15 børn i sit liv. 10 af de 15 børn mistede hun på grund af dårlige fødselsforhold og mangel på viden om sundhed og ernæring. I dag er Hira Bhandari bedstemor, og hendes egen datter har fået hjælp gennem CARE Danmarks fødselsprojekt i området, så hun ikke skal igennem samme skæbne som sin mor. Trine Grønholt Sidelmann mødte Hira Bhandari i en lille bjerglandsby i det vestlige Nepal:

”Jeg ved slet ikke, hvordan man klarer det, som Hira har oplevet. Det er nogle hårde livsvilkår. Men alligevel udstrålede hun en stor glæde ved livet og et energioverskud. Det gjorde et enormt indtryk på mig.”

Hun fortæller også om Dharma Bhandari på 24 år:

”Jeg mødte Dharma Bhandari udenfor en fødselsklinik. Hun var i niende måned med sit tredje barn og var faldet i marken. Hun havde vandret seks timer gennem bjergene for at få undersøgt, om babyen havde det godt. Kvinderne i dag ved meget mere, end de gjorde i Hira Bhandaris tid, og jeg synes, at det var så sejt, at hun havde vandret så længe for at passe på sit ufødte barn.”

Mødet med et simplere liv

Trine Grønholt Sidelmann boede og arbejdede i Nepals hovedstad, Kathmandu, i fire måneder. I løbet af perioden besøgte hun det vestlige Nepal tre gange for at lære mere om CARE Danmarks to projekter i det fjerne bjergdistrikt Bajura. Det ene projekt hjælper gravide og barslende kvinder med bedre vilkår før, under og efter fødslen og uddannelse i ernæring og hygiejne. Det andet projekt hjælper børn af migranter til at få skolegang hele året rundt og til at få mere næringsrig mad.

”Alt derude forekommer så simpelt. De lever i et hus, omkring en gårdsplads, og dér har de hele deres liv. Det er virkelig forskelligt i forhold til vores liv herhjemme, som vi fylder med så meget,” siger Trine Grønholt Sidelmann, der måtte flyve, køre og vandre i flere dage for at komme helt ud til de fjerntliggende landsbyer.

”Man finder ikke altid et svar”

Selvom hun i løbet af de fire måneder lærte meget om befolkningen og kulturen og fik gode nepalesiske venner, var der dog ting, som hun aldrig forstod:

”De gør så meget anderledes derude, og hvorfor? For eksempel følger mange kastesystemet. Eller følger en uskreven regel om, at kvinder ikke må omgås andre, når de har menstruation. Nogle ting fandt jeg aldrig et svar på,” fortæller Trine Grønholt Sidelmann og fortsætter i en lidt mere opløftet tone:

”Men nogle ting bliver langsomt lavet om. Bare se på fødselsklinikkerne i Bajura-distriktet, som nu undersøger og vejleder de gravide kvinder og hjælper dem under fødslen.”

Du kan booke Trine Grønholt Sidelmann som storyteller hos Liv Østergaard, hvis du vil høre om:

Kvindeliv, graviditet og fødsel i det vestlige Nepal

CARE Danmarks arbejde med at lave helårsskoler og skabe bedre ernæring for børn af migranter

Hvordan det er at rejse helt derud i Nepal, hvor ingen turister kommer

 

KONTAKT

RS5683_liv3682-copy-scr-60x80

Liv Helstrup Østergaard
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 35 200 100

loestergaard@care.dk