Astaa Lunah Munkholm Bertelsen - CARE

Astaa Lunah Munkholm Bertelsen

Maria og Stine

Astaa Lunah var i Uganda i fire måneder.

Blå bog

Erhverv:

Astaa Lunah Munkholm Bertelsen: Kandidat i sociologi ved Københavns Universitet.

Fortæller historier fra: Uganda

Fortæller historier til: Alle

Storyteller siden: 2014

3 ting med på CARE-rejser: Astaa Lunah kan komme i tanker om masser af ting, hun godt kunne tænke sig at have med på en CARE-rejse.  Men hun synes, at når man først er af sted og har vænnet sig til en helt ny verden, så finder man faktisk ud af, at alle de ting, man troede, man havde brug for, slet ikke er nødvendige, fordi man sagtens kan lære at leve uden.

Bonusinfo: Under et besøg hos en spare-låne-gruppe fik Astaa Lunah foræret en høne. Hun tog hønen med hjem og forærede den til en vens bedstemor, som sendte den på landet, hvor den efter sigende stadig lægger masser af æg.

Hun har boet, spist og arbejdet sammen med lokale i det nordlige Uganda. Nu er Astaa Lunah Munkholm Bertelsen hjemme i Danmark igen og er klar til at gøre danskerne klogere på det, hun har undersøgt i fire måneder: Nemlig hvordan spare-låne-grupper kan hjælpe Nordugandas ungdom tilbage til et normalt liv efter krigen.

Frem til 2006 blev det nordlige Uganda hærget af en blodig borgerkrig. Millioner af mennesker blev drevet på flugt, familier blev splittet ad, og børn og unge blev tvunget til at kæmpe for oprørsgruppen Lord’s Resitance Army, LRA, som børnesoldater og sexslaver.

I dag er krigen slut, men børnene, der nu er blevet unge, lider stadig under følgerne fra krigen. For at hjælpe dem til at komme videre har CARE startet en række spare-låne-grupper, hvor unge mødes en gang om ugen, lærer at være i en gruppe, at spare penge op og får mulighed for at tage små lån til at starte nye aktiviteter for at forbedre deres økonomi. I foråret 2014 tog Astaa Lunah Munkholm Bertelsen til Gulu i Norduganda for hjælpe med at gøre projektet endnu bedre.

Social gevinst
I løbet af sit ophold mødte Astaa Lunah Munkholm Bertelsen hundrede vis af unge under 35 år, der på grund af krigen ikke har fået en uddannelse.

’De skal lære at klare sig alligevel, og det er her, spare-låne-grupperne kan hjælpe dem. De lærer at spare op og starte en forretning. Men vi oplevede også, at grupperne har en social gevinst. Mange unge, der før havde følt sig ensomme og alene, havde pludselig fået et netværk. Når de mødes i grupperne, inspirerer de nemlig også hinanden, og så har de nogen at dele deres problemer med,’ siger Astaa Lunah Munkholm Bertelsen.

Lille indsats – store resultater
I spare-låne-grupperne bliver medlemmerne også undervist i menneskerettigheder, vold i hjemmet og landbrugsfærdigheder.

’De unge har været vant til et liv i interne flygtningelejre. Nu skal de have en hverdag, og det er ikke bare sådan lige til. Helt basale problemer kan blive tilstore udfordringer i deres liv. Men de vil virkelig gerne være med til at overvinde dem, og der skal slet ikke så meget til for at skabe rigtig store resultater. Det så vi med vores egne øjne,’ fortæller Astaa Lunah Munkholm Bertelsen.  

Hvis du vil høre mere om spare-låne-grupper og Uganda, kan du booke Astaa Lunah Munkholm Bertelsen os kommunikationsmedarbejder Liv Helstrup Østergaard.

Læs mere om CARE Danmarks arbejde i Uganda

KONTAKT

RS5683_liv3682-copy-scr-60x80

Liv Helstrup Østergaard
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 35 200 100

loestergaard@care.dk