Dianna Smith - CARE

Dianna Smith

Dianna Smith rejste blandt andet rundt med HKH Prins Joachim for at besøge CARE's projekter i de jordskælvsramte områder

BLÅ BOG

Erhverv: Tv- og medietilrettelægger og cand. public

Fortæller historier fra: Nepal

Fortæller historier til: Alle aldre

Storyteller siden: 2017

3 ting med på CARE-rejser:

En powerbank til batterier, så hun kan filme, når hun ikke er i nærheden af strøm

En lommelygte, for vejene i Nepal er fyldt med huller

Snickers til alle tilfælde af sygdomme

 Bonusinfo: I Nepal spiser de dal bhat og ris – også når de er syge. Men det blev for meget for Dianna Smith, som syntes, at det eneste, der hjalp, var Snickers chokoladebarer.

I jagten på meningsfyldt arbejde søgte Dianna Smith en stilling i CARE Danmark. Det fandt hun i Nepal – fra den ene yderlighed til den anden. Nu fortæller hun om sine oplevelser blandt landets mest udsatte, de såkaldt kasteløse, og om sin rejse rundt i Nepal med HKH Prins Joachim.

”Jeg sov i et hønsehus. Det var egentlig bare et stykke træ med stof på.  Der var fugtige lofter på grund af kulden. Og så prøvede hønsene hele tiden at komme ind. Men det var det bedste, de havde,” fortæller Dianna Smith om en af de oplevelsesrige overnatninger hun har haft i Nepals bjerge.

I løbet af Dianna Smiths fem måneder i Nepal oplevede hun landet på både godt og ondt. Netop som hun havde forstillet sig hjemmefra. Med en baggrund som tv- og medietilrettelægger på underholdningsprogrammer i fjernsynet havde Dianna Smith lyst til at prøve kræfter med noget mere meningsfyldt, som hun selv kalder det.

Med en prins rundt i landet

Men det startede helt anderledes end overnatninger i hønsehuse. For CARE Danmarks protektor, HKH Prins Joachim, ankom i Nepal kort efter, at Dianna selv ankom. Hun fulgte med rundt på hans rejse med CARE, og som videograf så hun landets udvikling gennem hans øjne.

”For nepaleserne er det noget helt særligt, når en prins ankommer. Det giver dem en stærk følelse af anerkendelse, at en prins vil høre om dem og deres liv og arbejde,” fortæller hun.

Fra den ene yderlighed til den anden

Hendes oplevelser med HKH Prins Joachim står i stærk kontrast til hendes efterfølgende feltbesøg blandt dalitterne, også kaldet de kasteløse, som CARE Danmark hjælper ved at sikre dem deres egen jord at dyrke. Dalitterne er den laveste kaste i Nepal og bliver undertrykt af mange nepalesere fra højere kaster.

”De er så ekstremt fattige, og det er tydeligt at se, hvordan deres undertrykkelse bliver båret videre fra mand til kvinde til børn og selv til dyrene,” fortæller hun om hendes møde med dalitterne og uddyber:

”De var så præget af det liv, de er blevet givet, og alt hvad de kæmper med – deres lave sociale status, fattigdom og klimaforandringer. Når vi ankom til en ny landsby, kunne jeg med det samme se, om det var en Dalit-landsby – på tøjet, de afvigende blikke og på den generelle mistrivsel.”

Dianna Smith kan tale for alle aldersgrupper. Hun har mange videoer, som hun selv har produceret, og som på levende vis fortæller varme historier om udvikling, der hjælper – også når det er allersværest, som for dalitterne.

 

Du kan booke Dianna Smith som storyteller hos Liv Østergaard, hvis du vil høre om:

Kastesystemet i Nepal, dalitternes levevilkår, og hvad CARE Danmark gør for at støtte dem

Hvordan bønderne i Nepal får markerne til at bugne med grønt med hjælp fra CARE

Hendes rundrejse med HKH Prins Joachim

Hvordan det er at arbejde på en nepalesisk arbejdsplads

 

KONTAKT

RS5683_liv3682-copy-scr-60x80

Liv Helstrup Østergaard
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 35 200 100

loestergaard@care.dk