Camilla Sternberg - CARE

Camilla Sternberg

kkCamilla Rothkegel Sternberg

Camilla Sternberg hjælper Lat Samee i marken. Arbejdet var hårdt, og Camilla faldt flere gange i de mudrede marker.

BLÅ BOG

Erhverv: Kandidat i Development and International Relations fra Aalborg Universitet. Hun har speciale i globale kønsstudier.

Fortæller historier fra: Laos

Fortæller historier til: alle

Storyteller siden: 2016

3 ting med på CARE-rejserne: Sin nysgerrighed, for hun vidste intet om Laos før. En lommelygte, for der var bælgmørkt i landsbyerne om aftenen. Sit mod, for det krævede mod at komme til at stille de svære spørgsmål om mænd og kvinders roller til indbyggerne.

Bonusinfo: I en af landsbyerne, var Camilla arbejdede, tilbød høvdingen Camilla at gifte sig med hans søn. Han ringede endda til ham fra sin mobil for at introducere dem. Han kunne dog ikke tage telefonen – og det var Camilla glad for.

Da Camilla Sternberg i efteråret 2015 tog til Laos for at undersøge ligestillingen i landet, fik hun syn for sagen på en måde, hun ikke havde forventet. Mens hun boede hos en lokal familie, så hun, hvordan pigebørn allerede fra den tidlige barndom bliver opdraget til at tro, at de er mindre værd end deres brødre.

Som praktikant for CARE Danmark i Laos besøgte Camilla Sternberg flere af de små landsbyer, hvor CARE arbejder. Her skulle hun besøge de lokale kvindegrupper, som CARE har oprettet for at fremme forståelsen for, at kvinder også har rettigheder.

I forbindelse med et besøg i den nordligste provins i landet, Phongsaly, boede Camilla Sternberg i fem dage hos en lokal familie. Den bestod af kvinden i huset, Lat Samee, hendes mand og to ud af tre af deres børn; en dreng og en piger.

”Mens jeg boede der, kunne jeg se, hvordan sønnen hele tiden blev opvartet og fik penge til at købe slik, selvom de kun havde få penge. Den ene datter havde de sendt væk til en moster, og den anden datter havde mange huslige pligter i hjemmet. Drengen betød alt for dem. Han fik masser af kys og kram – jeg så ikke pigen få nogen…,” fortæller Camilla Sternberg og fortsætter:

”Det er jo skræmmende, ikke? For det er så grundlæggende for deres selvforståelse, at kvinder er mindre værd. De bærer det videre til deres egne børn og dermed den næste generation. Og så fortsætter det jo bare, hvis der ikke bliver gjort noget.”

Hele dagen går med at skaffe mad

Og der er virkelig brug for, at nogen som CARE gør en forskel for kvinderne. Vold mod kvinder er udbredt i landet, og kvinderne står for al arbejdet i hjemmet alene. Det er meget tungt arbejde – de henter blandt andet brænde og vand i skoven. Og så er fattigdommen allestedsnærværende. Faktisk var det en af de ting, som gjorde størst indtryk på Camilla Sternberg:

”De brugte al deres tid på at skaffe mad på bordet. Hele dagen lang. Det var dét, alt drejede sig om.”

Nu er Camilla Sternberg storyteller for CARE Danmark, og du kan høre hende fortælle om sine oplevelser. Ikke bare de udfordrende, men også om hvordan det er at blive tilbudt giftermål af høvdingens søn eller at synge ’Jeg ved en lærkerede’ foran en stor gruppe kvinder.

Du kan booke Camilla Sternberg som storyteller hos Liv Helstrup Østergaard, hvis du vil høre om:

Køn, ligestilling og styrkelse af kvinder i Laos

CARE Danmarks landbrugsprojekter i Laos

At besøge og bo i fjerne landsbyer i Laos

 

Læs mere om Laos

KONTAKT

RS5683_liv3682-copy-scr-60x80

Liv Helstrup Østergaard
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 35 200 100

loestergaard@care.dk