Mobile køkkenhaver i Niger
footer-image.png

Niger i Vestafrika er ifølge FN verdens fattigste land, og dertil er Niger også dybt udfordret af klimaforandringerne. Hvert år rammes landet af ekstrem tørke, som fører sult og underernæring med sig. Tørken går værst ud over landets kvægnomader og i særlig grad kvinder og børn. Uden regn sulter familierne i månedsvis, fordi de ikke kan få deres afgrøder til at gro eller finde foder til kvæget.

Mobile køkkenhaver til udsatte nomadefamilier
Ovenfor og header © CARE Niger

Familier sulter

Med en gennemsnitstemperatur på 35 grader og kun 30 millimeter regn om året, er Niger særlig sårbar overfor den globale opvarmning. Der er med andre ord så tørt, at det kan være svært at få afgrøder til at gro, som kan sikre familierne noget at spise.

Landets mange kvægnomader er hårdest ramt, fordi de græs- og vandområder, de vandrer efter, forsvinder i hastigt tempo. De lever af at sælge planter og mælk fra køerne, men uden græs og vand kan dyrene ikke overleve. Derfor arbejder vi med at etablere mobile køkkenhaver til udsatte nomadefamilier, så de kan sikre mad på bordet til sig selv før, under og efter tørken sætter ind.

 

2000
udsatte familier får mobile køkkenhaver i regionerne Bermo, Dakoro og Diffa

Flytbare murstensbede

Mobile køkkenhaver er flytbare murstensbede foret med plastik. Et indbygget filter sikrer, at vandet bliver i beholderne, så planterne kan vokse. På den måde er køkkenhaverne modstandsdygtige overfor klimaforandringerne, fordi bønderne sparer vand, da det ikke løber ned i jorden, men i stedet bliver i beholderne. De enkelte dele er nemme at tage ned og sætte op, når nomadefamilierne rykker videre.

I køkkenhaverne kan familierne dyrke salat og moringa. Moringa er en meget næringsrig afgrøde, der er rig på både vitaminer og olie. Den kan de både spise, lave olie af og sælge på markedet, og moringa er derfor yderst værdifuld. Haverne sikrer altså sund, mættende mad på bordet hver dag, men fungerer også som en indtægtskilde. Ved at sælge de grønsager, familierne har i overskud, kan de tjene penge til mel, krydderier og fornødenheder, som de ellers ikke ville have råd til.

Mobile køkkenhaver løser en kæmpe klimaudfordring og er med til at styrke Nigers nomadekvinder, så de kan skaffe mad til deres familier og børn på lang sigt.

Mobile køkkenhaver løser mange udfordringer

  • De mindsker sult og underernæring og sikrer sundere, mere mættende måltider.
  • De forbedrer kvinders muligheder for at forsørge sig selv og deres børn.
  • De giver familierne en indtægt: De kan sælge grøntsager, de ikke selv kan spise og derved skaffe sig andre varer som mel og krydderier.
Støt

Vær med til at sikre næring og indtægt i Niger 

Giv et bidrag