Slut med ubehagelige grønsagsopkøbere - CARE

Slut med ubehagelige grønsagsopkøbere

Lagt på 5. februar 2015 af Marie Torp Christensen

Naomi Waweru-4242 (Small)

Naomi Waweru er en del af Coop og CAREs projekt Kilimo Biashara, hvor hun blandt andet sælger sukkerærter på markedet.

Naomi Waweru

  • 35 år
  • Familie på seks
  • Har arbejdet med landbrug i mere end syv år
  • Har været med i Kilimo Biashara-projektet siden juni 2012
  • Medlem af bondegruppen Utugi Vision i det sydlige distrikt Kinangop, Kenya
  • Dyrker primært ærter, kartofler, kål, forårsløg og majs

Om projektet Kilimo Biashara

Programmet Kilimo Biashara (’kommercielt landbrug’ på kiswahili) går ud på at skabe forbindelse mellem småbønder og markedet i Kenya, så bøndernes afsætningsmuligheder øges. Programmet styrker bønderne til at agere med det kommercielle marked og producere kvalitetsprodukter til afsætning hos den kenyanske grønttsagsleverandør Sunripe, som leverer grøntsager til danske Coop. Derudover er der etableret spare-låne-grupper, så bønderne får adgang til kapital og bedre såsæd, gødning og udstyr. Her spiller uddannelse inden for landbrugsproduktion en stor rolle, da det øger bøndernes produktion samt kvaliteten af grøntsager og afgrøder til afsætning.

Akut pengemangel får ofte fattige bønder til at sælge billigt ud af deres grønsagsavl til lokale opkøbere. Med Kilimo Biashara-projektet får bønderne bedre afsætningsningsmuligheder for deres varer.

Når Naomi Waweru manglede penge, solgte hun sine afgrøder til lokale opkøbere og fik næsten ingen penge for dem. Så længe hun lige akkurat kunne forsøge sin familie, gik hun hverken op i kvaliteten af afgrøderne eller udbyttets størrelse.

’Mæglerne var meget upålidelige, og prisen for afgrøderne varierede hele tiden. Ofte fik jeg slet ingen betaling. Og hvis mine afgrøder ikke var klar, når efterspørgslen på markedet var størst, gik de tabt, ’ siger Naomi Waweru.
I seks år accepterede Naomi Waweru mæglernes strenge præmisser uden at komme med indvendinger. Men da hun for et år siden blev tilbudt at komme med i Coops og CARE Danmarks Kilimo Biashara-projekt, fik hun øjnene op for den økonomiske sikkerhed, hendes landbrug kunne give hende.

’Med Kilimo Biashara oplever jeg ikke de samme tab. Selvom mine afgrøder skulle blive forsinkede, ved jeg, at Sunripe, Coops lokale grønsagsleverandør, stadig opkøber dem. Jeg går meget op i at bruge de rigtige frø, og at jeg næsten ingen pesticider bruger. Det giver mig det største og bedste udbytte, og det gør mig mere attraktiv for andre grønsagsopkøbere, ’ siger Naomi Waweru.

Ærter med stor værdi
På et år har Naomi Waweru vendt sit landbrugs udvikling. Igennem Kilimo Biashara er hun blevet trænet i at variere sine afgrøder, alt efter hvor stor efterspørgslen på markedet er.

’I øjeblikket har mine sukkerærter stor værdi på markedet. Med ærterne alene har jeg nu sparet nok penge sammen til at sende mine fire børn i skole, ’ siger Naomi Waweru.

Kilimo Biashara har givet Naomi Waweru blod på tanden. Hun er begyndt at tænke langsigtet og investere i alternative afgrøder.

’Nu da jeg har fået et økonomisk overskud, kan jeg fokusere på at gøre kvaliteten af mit landbrug endnu bedre. Jeg har blandt andet investeret i frugttræer, som på længere sigt kan give mig penge nok til at sende mine børn på universitetet, ‘ siger Naomi Waweru.

Afviste grønsager
En af Naomi Wawerus største udfordringer er afviste grønsager. Det sker, hvis hendes afgrøder ikke lever op til grønsagsopkøberens standard. Sunripe, som er Coops lokale grønsagsleverandør, går meget op i, at grønsagerne er af den rigtige kvalitet og i den rigtige størrelse. Derfor skal grønne bønner altid være 10 centimeter og ikke otte. Igennem Kilimo Biashara får Naomi Wawerus undervisning i dyrkningsmetoder og grønsagssortering, som hjælper hende til at mindske sit spild. Da projektet startede gik op mod 50 procent af grøntsagerne til som spild. Nu er det mærkbart reduceret, og det har stor værdi for alle parter.

Læs mere om Coops og CARE Danmarks fælles projekt i Kenya