Landsbyerne rustes til et barskere klima - CARE

Landsbyerne rustes til et barskere klima

Lagt på 13. februar 2013 af Sutikamon Youi Højrup

CAREs ambassadør Gorm rejste med CARE og prins Joachim til Ghana. Læs her hvad han og holdet oplevede.

21. oktober
Prins Joachim og hans følge var i dag to kilometer fra grænsen til Burkina Faso og Togo i det nordøstligste hjørne af Ghana. Her besøgte han landsbyer, hvor CARE støtter projekter, der hjælper de lokale bønder til at udnytte jorden mere fordelagtigt. Bønderne har i flere år kæmpet med konsekvenserne af klimaforandringerne og har både oplevet oversvømmelser og længerevarende tørke.

COLOUR20669659_komprimeret

(Foto: Steen Brogaard-Jørgensen)

CARE hjælper de lokale bønder med at tage nye dyrkningsmetoder i brug og ved at give kvinderne rettigheder, de ikke tidligere har haft. Kvinderne har bl.a. fået mulighed for at holde husdyr som f.eks. geder og perlehøns – et område, der tidligere var mændenes domæne.

En enke fortalte prins Joachim, at hun havde anskaffet sig et antal geder for at overleve sammen med sine fem børn. Og efter mange overvejelser har mændene nu givet efter og ladet hende beholde husdyrene, som ud over at give hende større økonomisk råderet også har skabt øget respekt om hendes person i landsbyen.

Det er bl.a. ved CAREs hjælp lykkedes enken at bryde med århundreders mandlig eneherredømme og dermed ikke kun hjælpe sig selv og børnene til at få et bedre liv, men også at være rollemodel for andre kvinder i landsbyen.

Prins Joachim roste hende for at have udvist mod til at bryde gængse normer og sagde, at han kunne se i hendes øjne og på hele hendes udstråling, at hun havde gjort det rigtige.

En anden landsbybeboer fremviste stolt sine kompostbunker, der har skabt grundlag for en betydelig øget kornproduktion, som har nedsat hungerperioden i tørtiden betragteligt.

Også dødeligheden blandt kreaturerne er nedsat dramatisk med CAREs hjælp – fra 40 procents dødelighed til nu 15 procent – bl.a. ved at genoptage tidligere tiders brug af urte- og plantemedicin. Den anseelige stigning af dyrebestanden øger bøndernes formue, og har efter deres egne udsagn samtidigt forøget deres livskvalitet.

Landsbybeboerne var mødt talstærkt op for at mødes med den danske prins og en gruppe kvinder opførte en lokal dans.

 

Landsbybeboerne, der lever uden elektricitet og andre moderne bekvemmeligheder, fik til gengæld overrakt ti mobiltelefoner af prinsen. Mobiltelefonerne vil ikke alene gøre bønderne i stand til at tjekke priser på de varer, de sælger, men det bliver også nemmere at få fat i dyrlægen og skaffe den billigste transport af deres varer til markederne.