'Jeg bliver nødt til at være iderig for at overleve' - CARE

‘Jeg bliver nødt til at være iderig for at overleve’

Lagt på 24. juni 2015 af Signe Buchholtz Andersen

Klimaforandringer udforer bønderne i Tanzania. Esther Samueli har mange ideer til, hvordan hun kan supplere hendes indkomst fra landbruget. Med CARE Danmarks spare-låne-gruppe har hun blandt andet startet en forretning, hvor hun sælger grød til en skole og et værksted.

Klimaforandringer udfordrer bønderne i Tanzania. Esther Samueli har mange ideer til, hvordan hun kan supplere sin indkomst fra landbruget. Med CARE Danmarks spare-låne-gruppe har hun blandt andet startet en forretning, hvor hun sælger grød til en skole og et værksted.

Esther Samueli har forbedret sin indkomst væsentligt, efter hun er blevet medlem af en af CARE Danmarks spare-låne-grupper. Lånene har gjort det muligt for hende at investere i husdyr, en mindre forretning og materialer til et vandopsamlingssystem.

En ged jagter en kylling rundt om et skarpt hjørne, mens støvet hvirvler omkring. Dyrene tilhører 41-årige Esther Samueli, der bor i Kasapo i det nordlige Tanzania. Hun tjener penge på at holde geder og kyllinger, men det er kun én af flere indtægtskilder.

Esther Samueli er medlem i en af de 15 spare-låne-grupper, som CARE Danmark har været med til at oprette i landsbyen Kasapo. Spare-låne-grupperne hjælper byens indbyggere med at tilpasse sig de udfordringer, som klimaforandringerne stiller dem overfor. Der falder mindre regn i regntiden, regnperioderne er kortere, og der opstår lange tørkeperioder. Klimaforandringerne går ud over landbrugsproduktionen, som størstedelen af indbyggerne lever af. Spare-låne-gruppen har gjort det muligt for Esther Samueli at etablere en række sideforretninger, der supplerer hendes indkomst fra landbruget.

Grønsagssalg slår ikke til
Før kunne Esther Samueli nøjes med at sælge grønsager på det lokale marked, men det slår ikke til længere. Nu fylder hun også pungen ved at sælge æg, geder og høns og har netop startet en lille forretning med salg af grød til landsbyens skole og et nærliggende motorcykelværksted.

’Hvad kan jeg gøre? Jeg gik ikke i skole, så jeg bliver nødt til at være iderig for at overleve. Nu er jeg ikke længere bekymret for, at jeg ikke kan sørge for mad til mine børn,’ forklarer Esther Samueli.

Ved at udvide sine forretninger får hun en indkomst på omkring 250.000 tanzaniske shillings om måneden, som svarer til omkring 730 danske kroner. Det er væsentligt højere, end da hun udelukkende solgte grønsager på markedet. Pengene bruger hun på at brødføde familien og betale sine børns skoleudgifter.

Drømmer om at udleje motorcykler
Senest har Esther Samueli lånt 400.000 tanzaniske shillings, det vil sige cirka 1200 danske kroner. Lånet har dækket hendes udgifter til at starte forretningen med salg af grød, at indkøbe frø til dyrkning af tomater og søde kartoffelblade og at købe mursten. Af murstenene har hun bygget sit eget system, der kan opsamle regnvand, som hun bruger i sin husholdning og sit landbrug. Esther Samueli drømmer om at købe et par motorcykler, som hun kan leje ud. Selvom hun ikke har råd til det lige nu, så tror hun på, det godt kan lade sig gøre.

’Gennem lånene i min spare-låne-gruppe har jeg allerede realiseret flere ideer. Jeg er sikker på, at der er mere på vej,’ siger Esther Samueli.

Inden Esther Samueli startede i CARE Danmarks spare-låne-gruppe, var hun medlem i en Kibati gruppe, som er en traditionel type spare-låne-gruppe. I Kibati grupper mødes man en gang om ugen og skiftes til at bruge af den opsparing, man har været fælles om at samle. Men fordi det kun er muligt at låne mindre beløb, har Esther Samueli ikke kunnet bruge det til at investere i sit landbrug eller andre forretninger.

Esther Samuelis har en stram økonomi, da hun er alene med sine syv børn, fordi hendes mand arbejder i en anden by. Hendes medlemskab i CARE Danmarks spare-låne-gruppe har sikret familiens indkomst. De realiserede ideer har givet hende selvtillid, og det er nu en selvfølge, at hun er med til at tage vigtige beslutninger i familien.

Besøg nogle af de andre indbyggere i Kasapo på My Village hjemmesiden eller læs mere om CARE Danmarks andre projekter i Tanzania.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk