Danmarks Indsamling 2017: Terrorens flygtningebørn skal have mad og skolegang - CARE

Danmarks Indsamling 2017: Terrorens flygtningebørn skal have mad og skolegang

Lagt på 17. januar 2017 af Marie Torp Christensen

41-årige Halima kan ikke beskrive den frygt, hun oplevede, da terrorgruppen angreb hendes landsby. Foto: Laura Gilmour/CARE

Fakta om Niger

  • 280.000 mennesker er flygtet til Nigers region Diffa
  • Niger er det land i verden, hvor der er værst at vokse op som pige
  • Niger er verdens mindst udviklede land
  • Over 40 procent af befolkningen i Niger lever for under 10 kroner om dagen.

Kilde: Redbarnet, UNDP, UNHCR

Om Danmarks Indsamling

Danmarks Indsamling er en fælles indsamling til fordel for udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika, som DR og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag. Organisationerne arbejder for at hjælpe landene ud af fattigdom, hjælpe de mest udsatte mennesker til en fremtid og fremme FNs udviklingsmål.

I 2017 er det 11. gang, Danmarks Indsamling afholdes. Indsamlingen løber fra 1. januar og kulminerer med et tv-show på DR1 den 4. februar 2016. Siden den blev afholdt første gang i februar 2007, har danskerne bidraget med mere end 869 millioner kroner, og hjulpet mere end 7 millioner mennesker til en bedre tilværelse. I 2016 samlede danskerne over 97 mio. kroner ind under temaet ’10 år mod fattigdom’.

En nigeriansk terrorgruppe har sendt 280.000 på flugt til verdens fattigste land. CARE Danmark og Danmarks Indsamling sikrer børnene en bedre hverdag.

41-årige Halima flygtede med sine seks børn, men hun tog intet andet med sig. Det var der ikke tid til. Hun og familien skulle væk fra rædslerne i deres landsby Bosso i Niger. De militante islamister fra den nigerianske terrorgruppe angreb i januar 2016 hendes og tusindvis af andres liv, da de angreb landsbyen, brændte huse og marker og slog op mod 100 mennesker ihjel.

”Jeg kan på ingen måde beskrive frygten. Efter 12 timer blev der stille i landsbyen. Rundt om mig kunne jeg se nedbrændte huse og lig. Mere så jeg ikke. Jeg løb væk! Børnene kunne ikke røre sig af bare frygt, så de skulle enten trækkes med eller bæres på ryggen.”

Desværre er Hamilias historie langt fra den eneste. Det vurderes at næsten, 280.000 mennesker er flygtet til området Diffa i det sydlige Niger. De har været tvunget til at forlade deres hjem, marker og afgrøder i frygt, og familien bor nu i verdens mindst udviklede land Nigers fattigste distrikt.

Langt fra hverdagen og livet

Der er nærmest ingen mad til de 280.000 flygtninge i Niger, og den sparsomme hjælp er utilstrækkelig. For Halima og hendes seks børn er usikkerheden for fremtiden derfor alt overskyggende:

”Det her er ikke et liv. Vi er stadig bange for at blive angrebet, og børnene vågner om natten og skriger. Jeg vil gerne have, at mine børn får en fremtid: muligheden for at gå i skole og tage sig en uddannelse, så de kan blive til noget. Men i dag vil jeg bare gerne have mad at tilberede til dem og min egen måtte at sidde på,” fortæller Halima.

Hvis ikke vi støtter de familier, som er flygtet, risikerer vi at tabe en hel generation af flygtningebørn, der både bliver ramt af langvarig sult og mister deres skolegang. Flugten har tvunget dem til at forlade skolen og familiens marker, som giver dem mad på bordet.

Halimas børn skal have mulighed for at lære og udvikle sig, også selv om de er på flugt. Derfor vil CARE Danmark med støtten fra Danmarks Indsamling 2017 sikre, at tusindvis af børn som Halimas får mad på bordet og en blyant i hånden.

Familier får støtte til at skabe sig et nyt liv

Men det er ikke nok kun at tage hånd om børnene. Derfor går støtten også til kvinderne og mødrene, så de på sigt selv kan sikre deres børn mad på bordet.

CARE Danmark og Danmark Indsamling 2017 opretter grupper, hvor kvinderne sparer op sammen og låner penge af deres fælles opsparing. Lånene kan eksempelvis gå til at starte små forretninger og købe avlsdyr som geder og høns. Små investeringer, der bliver altafgørende for, at kvinderne kan skabe et nyt liv til deres familier efter flugten.

Når støtten fra Danmarks Indsamling om tre år er brugt, vil Halima være 44 år og hendes seks børn vil have fået nogle af de muligheder, som hun kun tør drømme om i dag. De har med støtten fra Danmarks Indsamling og CARE Danmark fået et måltid mad om dagen, en fødselsattest, som har gjort det muligt for dem at gå i skole og holde liv i drømmen om en fremtid med værdighed og uden fattigdom.

Projektets målsætning

Med midlerne fra Danmarks Indsamling 2017 vil CARE Danmark forbedre forholdene for flygtninge børn og kvinder i Diffa i Niger og sikre, at færre børn går sultne i seng og bliver underernærede.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk