Konference: Hvad er Danmarks ansvar for at forhindre klimaflygtninge? - CARE

Konference: Hvad er Danmarks ansvar for at forhindre klimaflygtninge?

Lagt på 2. november 2015 af Marie Torp Christensen

RS6685_jbm20072010_MG_7250 (Small)

Verden kommer til at opleve flere og flere mennesker, som flygter fra oversvømmelse og tørke, som konsekvens af klimaforandringerne. Det er klimaflygtningene.

Tilmelding

Det er GRATIS at deltage i konferencen, men tilmelding er nødvendig af hensyn til sikkerhedsforanstaltningerne på Christiansborg.

Du tilmelder dig via linket HER, inden 23. november klokken 10.00

Download programmet HER

25. november klokken 9-12.30, Christiansborg – Landstingssalen

Når verdens ledere til december mødes i Paris for at forhandle en ny klimaaftale på plads, er det med billeder på nethinden af de millioner af mennesker, som er på flugt fra krig og konflikter.  Men verden kommer til at opleve flere og flere mennesker, som flygter fra oversvømmelse og tørke, som konsekvens af klimaforandringerne. Det er klimaflygtningene. Derfor sætter CARE Danmark med denne konference gang i debatten om Danmarks ansvar for at forhindre klimaforandringerne og fremtidens flygtninge.

På klimatopmødet ved COP15 i København blev det aftalt, at de rige lande fra 2020 skal levere 100 milliarder dollars om året til at hjælpe udviklingslandene til at klare klimaudfordringerne – og at der skal være balance mellem indsatsen for grøn omstilling og CO2-udledninger samt indsatser, der tilpasser samfundene til den nye klimavirkelighed. Uden en massiv indsats med klimatilpasning kan store befolkningsgrupper blive tvunget til at flytte sig– som migranter eller klimaflygtninge

CARE Danmark ser den danske klimadebat som ensidigt fokuseret på CO2-reduktioner; det gælder også Danmarks klimafinansiering hvor 68 procent i 2014 gik til reduktioner og kun 32 procent til tilpasning. Vi ønsker at skabe debat om de komplekse sammenhænge mellem klimaforandringer, flygtninge og behovet for klimatilpasning – og hvad Danmark kan bidrage med.

 

PROGRAM

Ordstyrer: DRs politiske analytiker Jens Ringberg styrer slagets gang.

BLOK 1: Klimatilpasning og flygtningestrømme i et globalt perspektiv (engelsk)

08:45 09.00 Ankomst, kaffe og morgenbrød
09.00 09.10 Velkomst /ved Martin Lidegaard, tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for de Radikale
09.10 09.25 Slår den globale finansiering til klimatilpasning til? /ved Anne Olhoff, leder af UNEP DTU Partnership’s Climate Resilient Development Programme
09.25 09.40 Hvordan påvirker klimaforandringerne fremtidens Kenya? /ved præsentation fra Ms. Emma Bowa, Adaptation Learning Programme, CARE Kenya
09.40 09.55 Hvordan hænger klimaforandringer og migration sammen? /ved Dr. Saleemul Huq, leder af Internationalt Center for Klimaforandring og Udvikling, Bangladesh.
09.55 10.05 Hvad er status på COP21 og international og dansk klimafinansiering? /ved Programkoordinator Rolf Hernø, CARE Danmark
10.05 10.15 Kaffepause

 

BLOK 2: Hvad er Danmarks ansvar? (dansk)

10.15 10.20 Opsummering af pointer fra blok 1 /ved Helle Munk Ravnborg (DIIS) og Jens Ringberg
10.20 10.55 Korte oplæg fra fire politiske ordførere /ved Michael Astrup Jensen (udenrigsordfører, V), Rasmus Nordqvist (politisk ordfører, ALT),
Martin Lidegaard (udenrigsordfører, RV) og Pernille Schnoor (
10.55 11.25 Diskussion og spørgsmål fra salen
11.25 11.30 Afrunding /ved Martin Lidegaard
11.30 12.30 Sandwich og networking

 

EKSPERTERNE

Anne Olhoff har forsket i klima og udvikling i over 15 år. Hun er leder af UNEP DTU Partnerships program for Climate Resilient Development, der forsker i, hvordan man gennem tilpasning kan klimasikre udviklingsindsatserne. Siden 2014 har Anne koordineret FN’s Adaptation Gap Report, der vurderer og beskriver behovet for klimatilpasning under forskellige scenarier. Rapporten for 2016, der er under udarbejdelse stiller skarpt på finansieringen af klimatilpasning og vurderer behovene over for finansieringskilderne. Læs mere om Anne Olhoff hos Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Saleemul Huq fra Bangladesh er klimatilpasningens ’grand old man’. Han er medlem af FN’s klimapanel IPCC og har i flere omgange haft ansvar for kapitlerne om klimatilpasning. Han er ansat som leder af klimaarbejdet i det London-baserede Internationale Institut for Miljø og Udvikling – IIED – og har siden 2009 været leder af Internationalt Center for Klimaforandring og Udvikling ICCCAD i Bangladesh. Saleem Huq fokuserer på klimaforandringernes konsekvenser for de fattigste udviklingslande. Han ser migration som en af konsekvenserne, hvis klimaforandringerne ikke kommer under kontrol. Læs mere om Saleem Huq hos IIED og ICCCAD.

Emma Bowa arbejder for CARE Kenya som program og advocacy medarbejder i Adaptation Learning Program, der fokuserer på at styrke klimatilpasning for lokalsamfund i fire afrikanske lande. Emma Bowa vil fortælle om, hvordan lokalsamfund og sårbare familier kan rustes til at klare konsekvenserne af klimaforandringerne som varmere og mere uforudsigeligt vejr. Derudover vil Emma fortælle om arbejdet med at få Kenyas regering til at benytte de modeller, som CARE har vist resultater med i lokalsamfund.

Helle Munk Ravnborg er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med fokus på udvikling i landdsitrikter, naturressource-forvaltning, miljø og klima. Helle er også medlem af DANIDAs eksterne bevillingskomite, der rådgiver Udenrigsministeriet og Ministeren om udviklingsprojekter, samt forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke (ActionAid Denmark).

Rolf Hernø arbejder for CARE Danmark og er programkoordinator for Adaptation Learning Programmet i Kenya, Mozambique, Ghana og Niger. Derudover har Rolf Hernø været medlem af Udviklingspolitisk Råd fra 2013-2015. Rolf Hernø vil give en kort status på forhandlinger frem mod COP21 med særligt fokus på forhandlingerne om klimafinansiering til udviklingslandene. Følg ham på twitter