Fra studieliv i Aalborg til middag med Ugandas batwaer - CARE

Fra studieliv i Aalborg til middag med Ugandas batwaer

Lagt på 12. februar 2013 af Sutikamon Youi Højrup

RS7302_Hope12-scr

Maja-Louise Heiberg Sørensen besøger en lille batwa-landsby i Uganda. Kvinderne Dorothea og Hope viser, hvordan den danske feltpraktikant kan rengøre ris.

I fire måneder rykkede Maja-Louise Heiberg Sørensen sin hverdag fra Aalborgs studie- og natteliv til de afsides batwalandsbyer i det sydlige Uganda. Hun er nu fortæller for CARE Danmark og deler sine oplevelser fra mødet med batwaerne.

’Jeg er flyttet en del i min barndom og hører nok ikke rigtig til ét bestemt sted. Men jeg er faldet for Aalborg,’ siger Maja-Louise Heiberg Sørensen med et smil. I 2006 flyttede hun til den ”nordjyske hovedstad” for at studere og er vild med byen.

Alligevel er hun ikke bleg for at rykke pælene op og rejse væk i længere tid. Efter gymnasiet arbejdede hun et år på et børnehjem i Sydafrika, og i august sidste år vendte hun tilbage til kontinentet. Denne gang var det Uganda, hvor hun gennem en fire måneders praktik med CARE Danmark oplevede livet blandt Sydugandas batwaer på godt og ondt. Nu er hun startet som storyteller for CARE og glæder sig til at dele sine mange historier om et landsbyliv, hun selv blev en del af.

Giverglæde og barske livsvilkår
Under sit ophold mærkede Maja-Louise Sørensen hurtigt batwaernes gæstfrihed og lyst til at dele. Særligt i landsbyen Biraara, hvor hun boede i fjorten dage og tog del i dagligdagens gøremål.

’Om morgenen tog jeg et iskoldt bad i en udendørs kabine, de lokale selv havde bygget til mig af eukalyptusgrene. Det var fantastisk at bade midt i duften af eukalyptus, og jeg følte mig beæret men også lidt forlegen over, at det var bygget særligt til mig,’ siger hun.

Men det var ikke let at tage imod fra folk, der selv ejer så lidt, fortæller hun. Mange af beboerne i Biraara havde ikke mad nok til mere end to måltider om dagen, men alligevel blev hun flere gange budt på middag.

’De lokale satte en ære i at få besøg og spise sammen med mig, også selvom de ofte selv gik sultne i seng. Engang lavede jeg selv middag for min nabofamilie, og børnene slugte maden, så snart den kom på bordet. Jeg kunne se de brændte munden, men var bange for ikke at få noget, hvis de ventede med at spise. Dér gik det op for mig, hvor sultne de her børn var.’

Så mange smil
På trods af de hårde oplevelser er det glade minder og fortællinger om gæstfrihed, livsglæde og levevilje, Maja-Louise Sørensen har med sig tilbage fra opholdet hos batwaerne.

’Jeg kom hjem med så mange smil, fordi jeg selv fik så mange smil og så meget glæde fra batwaerne. Og nu glæder jeg mig til at dele mine oplevelser med andre,’ siger hun.

Vil man vide mere om det barske landsbyliv i udkanten af Ugandas regnskove, kan man gratis booke Maja-Louise Heiberg Sørensen til et foredrag ved at kontakte CARE Danmark på 35 200 100.

Om CARE Danmark
For hver krone vi investerer i at forebygge en klimakatastrofe, sparer vi syv kroner i nødhjælp. Derfor sætter CARE ind, før katastrofen rammer og skaber sammen med verdens fattigste mennesker løsninger, der holder på lang sigt. Det er rettidig omsorg. CARE har arbejdet med udviklingsprojekter i mere end 65 år og er i dag en af verdens største humanitære organisationer. I 2010 styrkede CAREs arbejde 82 millioner mennesker i 87 lande.

CARE Danmarks fortællerkorps tæller 14 personer, som alle har oplevet CAREs arbejde i felten på nært hold. De kan bookes gratis af skoler, virksomheder, foreninger og andre, hvor de både fortæller om deres egne oplevelser og CAREs projekter i ulandene.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk