Pless provokerer pensionister - CARE

Pless provokerer pensionister

Lagt på 12. februar 2013 af Sutikamon Youi Højrup

CARE ambassador and pastor Flemming Pless is walking with elderly and children.

Her er Flemming Pless under sin første rejse i Ghana, som han besøgte sammen med CARE Danmark i 2006

I starten af december inviterede Ældresagen præsten og debattøren Flemming Pless til at fortælle om sine rejser og arbejde med CARE Danmark. Med humor og skarpe meninger gav han publikum noget at tænke over.

Gæsterne i det fyldte lokale snakker utålmodigt sammen på kryds og tværs, og deres fælles stemme summer i ørerne. De sidder og venter på hovedpersonen. Han er sent på den.

Efter en halv time træder han endelig ind ad døren. ’Hirtshalshabitten’, som han kalder sin flyverdragt, trækker han ned til livet og griber mikrofonen, der er sat frem til ham.

’Jeg har tænkt på en dårlig undskyldning for at komme for sent. Men jeg er kommet frem til, at det ikke gør noget. I Afrika kommer de nemlig altid for sent. Har man en aftale klokken et, kommer folk klokken halv fire,’ starter Flemming Pless.

I kan, og I skal
Flemming Pless er præst i Christianskirken, men han er også aktiv debattør i landets dagblade og regionsmedlem i Region Hovedstaden.

Ældresagen har inviteret ham til Rødovregaard, hvor omkring 60 medlemmer er mødt op for at høre ham fortælle om sine rejser til Ghana og Tanzania med CARE Danmark.

’Jeg har besluttet mig for ikke at vise et billedshow og fortælle op og ned om mine oplevelser i Afrika. Jeg vil meget hellere fortælle jer, hvorfor I skal ændre jeres testamente og støtte CARE Danmark,’ siger Flemming Pless, mens han kigger på en dame som med alderen har fået gråt hår.

’Den ene årsag er fordi I kan, den anden årsag er fordi I skal, den tredje årsag er fordi I kan, og sådan kunne jeg blive ved.’

Næsten alle gæsterne har rundet pensionsalderen, og imens pointen falder, kigger Flemming Pless opmærksomt rundt blandt publikum, som om han spændt venter reaktionen på hans provokation. Gæsterne er ikke sarte og bryder ud i latter.

Publikum skal konfronteres
Flemming Pless er en del af CARE Danmarks hold af storytellere, som kan hyres til at fortælle om deres arbejde med CAREs projekter i verdens fattigste lande.

Flemming Pless rejste for første gang til Ghana med CARE i 2006 og har siden holdt utallige foredrag. Og han er ikke bange for at provokere sit publikum.

’Jeg synes, foredrag skal være personlige. Publikum skal konfronteres. På den måde kommer folk op af stolene, og det får dem til at tænke selv. Det er det, der får folk til at hjælpe andre,’ siger Flemming Pless.

Hjælp til selvhjælp på kinesisk

Publikum er helt stille. Det er som om, stilheden får Flemming Pless til at tale højere.

’Kunne i forestille jer at flytte fra jeres hjem, forlade jeres venner, familie og sproglige identitet?,’ spørger han retorisk, ’Når folk flygter fra deres eget land i for eksempel Afrika, er det ikke fordi, de tænker, at det kunne være dejligt at komme til vesten. Det er fordi, de er i nød. Ellers ville de aldrig nogensinde løbe den risiko. Derfor skal vi hjælpe sårbare mennesker, der hvor de bor. Det er det, CARE gør.’

Han taler uden noter, uden nogen rettesnor, men det behøver han heller ikke. Han er en rutineret taler og debattør. Med sine mørke  øjenbryn, sin store krop og kraftige stemme er det som om, hans ord får ekstra vægt.

’Der er et gammelt kinesisk ordsprog, der lyder; hvis en mand er sulten, giv ham da ikke en fisk. Giv ham i stedet en fiskestang, og lær ham at fange sine egne fisk. Det er akkurat det samme, CARE gør, når de giver hjælp til selvhjælp,’ forklarer Flemming Pless.

Fornuftige mennesker
Foredraget er ved at være slut. Flemming Pless har arrangeret en julekoncert med Lis Sørensen og Paul Pots i Christianskirken og er nødt til at skynde sig tilbage.

’CARE får støtte af sådan nogle som jer her i Rødovre. Det gælder naturligvis ikke i Hvidovre,’ siger han, og høster grin og klapsalver.

’Nej, hør nu her! I er kommet for at høre på mig, og nogen af jer støtter måske endda CARE. I er fornuftige mennesker, men det er kun muligt at hjælpe de fattige rundt om i verden, hvis flere mennesker bliver fornuftige som jer,’ slutter han.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk