En kasteløs powerkvinde - CARE

En kasteløs powerkvinde

Lagt på 22. januar 2012 af Sutikamon Youi Højrup

Resma Devi Das vandt ’shakti’-prisen ved den årlige ’Celebrating Womanhood Awards’ i Nepal. Foto: CARE

De kasteløse kan også noget. Det har Resma Devi Das, der tilhører Nepals laveste kaste, dalitterne, om nogen bevist. Gennem CAREs lokale folkehøjskoler, Life Schools, har hun lært at lave teglsten og dermed ændret leveforholdene for hele sin familie. Derfor var hun blandt vinderne ved den årlige nationale prisuddeling for kvinder, der har opnået noget helt særligt. 

Nepalesiske Resma Devi Das har fået et håndgribeligt bevis på, at hun er en vaskeægte ’power-kvinde.’ Ved det årlige ’Celebrating Womanhood Awards’, som er en national prisuddeling til kvinder, der har nået særlige mål, vandt hun i kategorien ’Shakti’, som er den nepalesiske betegnelse for styrke og magt. 

Resma Devi Das vandt prisen, fordi hun ved egen arbejdskraft har ændret leveforholdene for hele sin familie.

Som dalitter, den laveste kaste i Nepal, har Resma Devi Das og hendes mand aldrig selv ejet jord, de kunne dyrke. I stedet har de været tvunget til at arbejde som daglejere til en minimal løn, og familien kæmpede med at skaffe mad på bordet og betale af på deres gæld til huset.

’Dem, vi havde lånt penge af, kunne tage huset fra os, hvornår det skulle være, fordi vi ikke tjente nok til at afdrage på renterne. Det var i den samme periode, min svigerfar døde, fordi vi ikke havde råd til lægebehandling, da han blev syg. Vi kunne intet gøre for at redde ham,’ siger Resma Devi Das.

Ud af sult og fattigdom
I dag er der både råd til jævnlige besøg hos lægen, til mad og til at betale skolegangen for familiens søn og to yngste døtre – noget, der ikke var penge til tidligere. Men ikke nok med det. I fællesskab har Resma Devi Das og hendes mand formået at tilbagebetale gælden på deres hus, så familien nu kan gå i seng om aftenen uden frygten for at vågne op som hjemløse. 

Den økonomiske fremgang blev mulig, da Resma Devi Das kom med i en af de lokale Lok Patshalas, Life Schools, som CARE i samarbejde med den danske skovdyrkerforening og Folkehøjskolernes Forening i Danmark har etableret i området. Lok Patshalas er bygget op omkring den danske højskolemodel og bruges af nepalesiske jordbrugere som inspiration til at bygge og leve bæredygtigt og samtidig skabe nye indkomstmuligheder. 

’På folkehøjskolerne mødes lokale på tværs af køn, kaste, religion og sprog for at få fælles oplysning om og inspiration til, hvordan de kan bruge områdets ressourcer på en måde, der er bæredygtig for naturen og gavnlig for dem selv,’ siger Maria Ploug Petersen, der er koordinator for CARE Danmarks programmer i Nepal.  

Gennem CAREs Life Schools har de lokale også mulighed for at lære nye håndværk, som kan være en vej til nye indtægter. Det var nøjagtig, hvad Resma Devi Das gjorde. Hun lærte at lave miljøvenlige teglsten og fliser, og siden har hun været leverandør til byggeriet af den selvsamme Life School, hvor det hele begyndte. 

Om Life Schools
I 2005 begyndte CARE Danmark sammen med de to samarbejdspartnere at åbne de første Life Schools som en del af projektet JIWAN. I dag ligger skolerne spredt i landsbyerne langs Jaladh-floden i Dhanusa-distriktet og i Terai-lavlandet sydøst for Kathmandu i nærheden af Janakpur.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk