Spare-låne-grupper hjælper mennesker ud af fattigdom i Tanzania
footer-image.png

Landbruget er det, som 41-årige Esther Samueli kender bedst. Hun sidder i skyggen af et træ og vipper frem og tilbage på en hvide plasticstol, mens hun kigger ud over sin have.

Lån i den lokale spare-låne-gruppe i Kasapo i Tanzania blev Esther Samuelis redning. Med dem har hun betalt børnenes skolepenge, købt husdyr og opbygget den køkkenhave, hun nu kigger ud over.

”Uden lånene ville jeg kun lige have klaret at sende mine børn i skole. Men det havde ikke været nemt. Måske måtte vi sulte, eller jeg ville have solgt alle møblerne for at kunne betale,” siger hun bestemt.

Spare-låne-grupper hjælper kvinder og mænd i Tanzania

Fattigdom er udbredt trods buldrende vækst i Tanzania

Den høje vækstrate i Tanzania gør landet til en af de såkaldte løveøkonomier: det afrikanske sidestykke til Asiens tigerøkonomier.

Små landbrug er dog et af de arbejdsområder, der ikke bidrager til den høje vækst, og tre ud af fire tanzaniere lever stadig for under 20 kroner om dagen. Så mens nogle få bliver rigere, forbliver de fleste der, hvor de altid har været: afhængige af landbruget og vejrets uforudsigelighed.

Søren Jeppesen, lektor på Copenhagen Business School, fortæller:

”Mange steder i Afrika er der en politisk elite, som sørger for at fordele ressourcerne til sig selv og sit netværk men ikke til den bredere befolkning.”

Lån er en vej ud af fattigdom

Spare-låne-grupper er et af de værktøjer, CARE Danmark bruger til at skabe muligheder for nogle af verdens fattige mennesker.

Spare-låne-grupper hjælper kvinder og mænd til at få nok penge til at starte en lille forretning eller udvide deres landbrug. Når de har tjent lidt penge, kan de betale lånet tilbage, tage et større lån og investere det. Ofte er det nok til at bryde med afhængigheden af landbruget og mindske den fattigdom, der tit følger med.

Uafhængige kvinder i Tanzania
Alle billeder © Sofie Amalie Klougart

Spare-låne-grupper er et økonomisk sikkerhedsnet

Spare-låne-grupper er et udviklingsværktøj, som er meget udbredt. Søren Jeppesen har evalueret spare-låne-grupper som del af Dansk Forum for Mikrofinans. Han siger:

”Spare-låne-grupper kan give den nødvendige finansiering og hjælp til den del af befolkningen, som ikke kan få den andre steder fra. De kan understøtte private behov til betaling af medicin, lægebesøg, skolegang og mad på bordet. Kort sagt giver de et økonomisk sikkerhedsnet og social sammenhængskraft i samfundene.”

Lån indfrier fremtidsdrømmene

Fattigdom er ikke længere et vilkår for Esther Samueli i Kasapo. Hun er godt tilfreds med køkkenhaven og husdyrene, der giver hende en stabil og sikker indtægt.

Nu drømmer hun om at få mere ud af familiens lille jordlod.

”I juni vil jeg tage et stort lån på 1.000.000 shillings (2.950 kroner, red.). Med det vil jeg bygge et hegn om min grund og forny min have. Jeg vil plante grøntsager og sælge dem. Og så vil jeg bygge en tank, så jeg kan opbevare vand til haven,” fortæller hun smilende og siger til sidst:

”Uden spare-låne-grupperne ville mine fremtidsdrømme ikke være mulige.”

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag