Regnmåler er et vigtigt våben i klimakampen i Niger
footer-image.png

Sulten truer mange familier rundt om i Nigers landsbyer næsten hver sommer. Det er her de små lagre af fødevarer fra efterårets høst begynder at blive tømt, selv om de fleste familier rationerer deres mad i løbet af året og er underernærede i store dele af året.

Regnmåler giver mulighed for klimatilpasning og mere mad

Men i landsbyen Chatoufa Saboua er Ibrahim ”Rain Man” klar. En simpel regnmåler er hans våben i kampen mod tørken.

”Regnen falder ikke længere som før. For bare ti år siden varede regnsæsonen tre måneder, men sidste år havde vi kun 14 dage med regn,” forklarer Ibrahim ”Rain Man”, der bor i landsbyen Chatoufa Saboua i Niger.

Sult og tørke i Niger

Klimaforandringer betyder desværre, at sult er normalt i Niger

Regntiden plejer at vare fra juni til september i Niger. Det er her årets høst skal i hus. Men de seneste år har regnen svigtet, og alt for ofte går høsten rigtigt skidt i store dele af Niger.

Det fortæller Anne Højmark, der er programkoordinator for CARE Danmarks arbejde i Niger:

”De små lagre af fødevarer rundt om i landsbyerne blive tømt hurtigt. Mange lever her med nærmest kronisk mangel på mad, og det er desværre helt normalt for disse familier at spare på maden hele tiden.”

Få dråber vand kan give mad med viden fra regnmåler

Regnsæsonen er endnu ikke begyndt i Niger, da vi besøger Ibrahim ”Rain Man”, så det overrasker ham ikke, at hans regnmåler stadig er tom. Men han ved, at så snart der falder 20 ml regn, er der nok vand i jorden til at så, og så giver ham besked til landsbyens bønder.

Regnmåler er et vigtigt våben i klimakampen i Niger
Alle billeder © Johanna Mitscherlich

Nye frøsorter giver mere mad med mindre regn

Landsbyen dyrker i dag nye moderne frøsorter, som bønderne har fået viden om fra CARE. Og selv med begrænset regn, kan de allerede 14 dage senere høste afgrøderne:

”Regnmåleren og de nye frø betyder, at vi har fordoblet vores produktion, selv om der ikke kom megen regn sidste år. Vi er alle rigtig stolte af, at vi kan begynde at tilpasse os klimaforandringerne”

”Vi bliver nødt til at tilpasse os for at overleve. Derfor er vi rigtigt glade for, at CARE har hjulpet os på vej, så vi nu har et håb om at kunne klare os selv, uden at skulle forlade vores landsby.”

Sulten rammer kvinder og børn værst

Det er ofte kvinder og børn, der er de mest udsatte for sult, når høsten slår fejl, fortæller Anne Højmark:
”Men vi kan forebygge sulten. Vi er helt ude i landsbyerne for at hjælpe de enkelte familier, så de ikke får behov for nødhjælp”.

4 simple tiltag forebygger sultkatastrofen i Niger

 1. Regnmåler:
  Med en regnmåler og mere viden om landbrug kan fattige bønder vide præcist, hvornår de skal så og høste for at få mest mulig mad ud af deres jord.

 2. Spare-låne-grupper:
  Med adgang til små lån får fattige mulighed for at åbne små butikker eller holde dyr, så de skaber flere kilder til indkomst. Det gør dem mindre sårbare over for en dårlig høst.

 3. Moderne frøsorter:
  Med moderne frøsorter, der kan klare sig med mindre vand, er det muligt for fattige bønder at tilpasse sig et nyt klima, der mange steder betyder mindre regn.

 4. Kornlager:
  Med en ordentlig opbevaring af fødevarer kan fattige minimere risikoen for, at deres fødevarer går til, inden de bliver spist eller solgt.
Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag