Smart landbrug i Tanzania
footer-image.png

Venice Youze bor med sin mand og hendes tre børn i landsbyen Kasapo i Tanzania. Det regner mindre i Tanzania - og den flod, der løb gennem landsbyen i det nordlige Tanzania, er de seneste år tørret ud. For mange betyder det mindre mad og færre penge. Men Venice Youze smiler stadig.

Hun er blevet klogere og bedre til at dyrke den tørre jord gennem træning og uddannelse i klimasmart landbrug med CARE. Og Venice Youze pryder sig nu stolt med prædikatet Mønsterbonde. Altså en dygtig landmand, som kan lære andre, hvordan man får mere ud af jorden med mindre vand.

Ny viden om afgrøder og regnvand i Tanzania

"Vi lever af jorden. Uden regn eller vand dør planterne - og min familie og jeg får hverken mad eller afgrøder, vi kan sælge." Ved at lære nogle enkle teknikker og bruge andre former for såsæd, er Venice Youze begyndt at dyrke jorden klimasmart.

Et eksempel er at plante i mindre beholdere eller sække, så kan hun bedre kan styre vanding og mængden af gødning. Venice Youze har også fået viden om nye afgrøder, der kan klare sig i det tørre klima i Tanzania, og hun samler regnvand i en stor tank, så hun har adgang til vand i en længere periode af året.

Ny måde at dyrke jorden i Tanzania
© Michael Tsegaye/CARE

Klimasmarte landbrugsmetoder gør en forskel

Mønsterbonden Venice er både glad og stolt. Glad - fordi de nye metoder, hun er begyndt at bruge, betyder at familien har mad, og hun kan tjene penge nok til blandt andet at sende sin børn i skole. Stolt - fordi hun synes, det giver mening at lære noget af det, hun har succes med, videre til andre bønder i landsbyen:

"Den viden, jeg har fået, gør virkelig en forskel. Og det betyder også, at jeg er begyndt at drømme om et andet liv. Kunne jeg spare op til en bil, så jeg nemmere kan komme på markedet og sælge mine afgrøder? Og så drømmer jeg også om, at min datter kan fortsætte i skolen og en dag blive læge."