Landbrug i Vietnam
footer-image.png

Gennem generationer har befolkningen i det nordvestlige Vietnam levet som bønder og dyrket blandt andet kaffe, the og ris på de smaragdgrønne bjergsider og udgravede plateauer. Men den landbrugsviden, som i årtier er blevet overleveret fra generation til generation, slår ikke længere til. Landet er ramt af voldsomme storme, ekstreme temperaturer og intensive perioder med monsunregn, der resulterer i oversvømmelser og jordskred. 

Vietnam-arbejde-landbrug-klimaforandringer.jpg
"Hvis jeg fortsatte med at dyrke markerne som tidligere, ville min og min families levestandard aldrig blive bedre. Vi vil forblive fattige og være dårligt stillede, mens resten af verden udvikler sig. Derfor blev jeg en del af CAREs projekt." Quang Thi Kien. © laif core/Christian Berg

Ingen eller upræcise vejrudsigter ødelægger høst

"De sidste år har høsten været dårlig. Regnen kom ikke, så risen døde. Det plejede ikke at være sådan før," siger Ca Thi Xuan, der sammen med sin mand lever af deres marker i det nordvestlige Vietnam. Og særligt bønderne i det nordvestlige Vietnam er ekstra udfordret, fortæller Peter Bruun Clausen, der bor i Vietnam og er CARE Danmarks rådgiver i Asien:

"I store dele af det nordvestlige Vietnam mangler man vejrstationer, og derfor er der meget få lokale vejrudsigter. I stedet lytter bønderne til de regionale vejrudsigter, men de dækker så store områder, at de ikke tager højde for lokale forhold oppe i bjergene, hvor du kan opleve flere årstider på én og samme dag - og så er bønderne lige vidt." Det har Luong Thi Panh fra byen Lai Chau oplevet.

Quote
”Risen var klar til høst, og vejrudsigten i tv viste sol de næste tre dage, så vi besluttede at vente med at høste. Men allerede dagen efter regnede det så voldsomt, at vores afgrøder blev ødelagt af vandmasserne.”

Ny viden sikrer bønder sejr over klimaet

CARE har gennem tre år støttet bønderne i provinserne Dien Bien og Lai Chau i at tage kampen mod klimaforandringerne op, og bevæbnet med nye dyrkningsmetoder, vejrudsigter og ny viden har bønderne sejret.

"Projektet samler bønderne i grupper, hvor de får vejrdata, bliver præsenteret for andre afgrøder og får indsigt i nye dyrkningsmetoder. Det kan for eksempel være viden om at skærme spirer mod vind og vejr med plastik eller sækkelærred," siger Peter Bruun Clausen. Og netop at beskytte spirerne skulle vise sig at gøre en verden til forskel for 29-årige Quang Thi Kien.

"Det var helt nyt for mig at dække spirerne til, men jeg syntes, det lød fornuftigt. Min mand var skeptisk," fortæller Quang Thi Kien, der derfor testede projektets råd på et lille stykke jord.

Quote
”Gennem projektet fik jeg at vide, at det ville blive koldt, og derfor dækkede jeg mine risplanter til. Mange af de andres risplanter døde på grund af kulden. Men alle mine stod flot, fordi jeg havde passet dem og fulgt rådene helt fra begyndelsen.”
Vejrudsigter hjælper bønder i Vietnam
Quang Thi Kien er en klimahelt. © laif core/Christian Berg

Den rette viden om klima på det rette tidspunkt

Projektet hjælper også bønderne med at få adgang til vejrudsigter, så de bedre kan tage højde for alt fra kuldefronter til massiv regn. "Quang Thi Kien havde ikke kun success, fordi hun vidste, at hun skulle skærme sine spirer, men også fordi hun vidste hvornår. Adgangen til vejrudsigter er lige så afgørende som nye metoder," forklarer Peter Bruun Clausen.

Vejrudsigterne bliver sammen med landbrugs-anbefalinger, der matcher vejrudsigten, sendt ud til deltagere fra projektet. Ikke alle har mobiltelefoner, så oplysningerne bliver læst højt i megafoner eller højtalersystemer, der i forvejen er opsat i landsbyerne til at give kollektive beskeder.

Og så lever resultaterne fra projektet naturligvis også videre gennem projektets deltagere. "Først delte jeg mine oplevelser med omkring 30 personer, derefter med flere end 40 personer. Derefter talte jeg med fire andre landsbyer. De er vant til de gamle metoder, men når jeg viser dem de gode resultater, kan de se, at det virker, og så følger de trop," slutter Quang Thi Kien. 

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag