Bedre fremtid trods klimaforandringer i Tanzania
footer-image.png

Kasapo plejede at være en frodig landsby, hvor regnen faldt ofte og længe. For årtier siden løb der en flod gennem landsbyen, men nu er vandet tørret ud, og regnskyerne langt fra så gavmilde som tidligere.

Saumu Issa er en af landsbyens beboere, der har mærket de markante klimaforandringer. Og som landmand er hun fuldstændig afhængig af vand til sine afgrøder.

Vand var et evigt problem uden regn og flod

Pumpen i nabolandsbyen Tae har i de tørre år været Saumu Issas eneste mulighed for at skaffe vand til sin familie og til afgrøderne på hendes jord.

Flere gange om ugen ventede hun efter aftensmaden på, at vandet løb gennem rørene. Mange gange kom vandet først klokken to om natten, og da hun aldrig vidste præcist, hvornår vandet kom, kunne hun ikke sove inden. Hele hendes døgnrytme skulle indrettes efter, hvornår vandet kom.

Saumu Issa fra Tanzania har fået mulighed for at klare sig, selv om floden er tørret ud. Med hjælp til selvhjælp kan hun stadig sikre mad på bordet til sig selv og sin familie.
© CARE

Brønden blev et vendepunkt for familien og hele landsbyen i Tanzania

Trods klimaforandringerne breder der nu igen et stort smil på Saumu Issas ansigt, mens hun fortæller, at hun nu endelig kan få en god nattesøvn.

En ny brønd i landsbyen gør det muligt at fortsætte produktionen af fødevarer og sikre mad på bordet hos landsbyens familier. Det er en befrielse for alle, ikke mindst for Saumu Issa:

”Da jeg så maskinerne og dem, der skulle udføre boringen til brønden, blev jeg enormt lettet,” fortæller Saumu Issa.

Vand betyder mad, penge og skolegang

Adgang til vand betyder at Saumu Issa nu får meget mere ud af sit landbrug. Det giver mad på bordet til familien samt penge på lommen til opsparing og børnenes skolegang.

Saumu Issa kan nu fokusere på at dyrke sine afgrøder, og hun forventer, at hun får endnu flere afgrøder at høste til næste sæson.

”Overskuddet går direkte til min datters skolegang. Hvis hun klarer sig godt, kan hun en dag hjælpe mig med at betale for min søns skole. Det er en investering i en anden fremtid for dem begge.”

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag