Stærk kvinde i spidsen for fattige familiers rettigheder i Ghana
footer-image.png

Fattiges familiers rettigheder er værd at kæmpe for. Og Hannah Owusu-Koranteng betaler gerne prisen for at gå imod virksomheder og politikere, der tramper på fattige ghanesere i jagten på guldet i Ghanas undergrund.

”Jeg er blevet truet på livet. Men jeg er aldrig blevet truet med at blive sat for en dommer. Det viser, at vi har sandheden på vores side. Sandheden kan de ikke argumentere imod,” siger Hannah Owusu-Koranteng.

60-årige Hannah Owusu-Koranteng nægter at lade sig true til tavshed. Hun leder organisationen Wacam, der er en af CARE Danmarks samarbejdspartnere i Ghana. For 18 år siden var hun med til at starte organisationen, fordi det, der skulle have været Ghanas gyldne mulighed, viste sig at have en kulsort bagside.

Hannah Owusu-Koranteng og hendes kamp mod bestikkelse i Ghana

Bestikkelse undergraver fattiges ret til jord i Ghana

Jordrettigheder hænger desværre tæt sammen med bestikkelse. En flaske snaps og en pose kontanter. Det er, hvad der ifølge historien skulle til for at overtale høvdingen i landsbyen Saamang i det nordlige Ghana. Mineselskabet Kibi Goldfields havde fundet ud af, at de fattige kakaobønder dyrkede deres landbrug oven på en mulig guldgrube. Staten beslaglagde jorden til mineselskabet, som fordrev bønderne fra alt, de ejede, og ud i et liv i fattigdom.

Men Hannah Owusu-Koranteng og Wacam træner landsbyernes beboere i at kræve deres ret til den jord, som de har boet på i generationer, også selv om undergrunden gemmer på en guldgrube.

”Jeg mener ikke, at vi kan tale andres sag. Derfor styrker vi de lokale samfund, så de kan tale deres egen sag og selv sikre sig retfærdighed. Vi fører en kamp med ord og argumenter. Aldrig vold,” siger Hannah Owusu-Koranteng.

Lokale forkæmpere lader sig ikke true

I Ghana er det ikke ufarligt at kræve dét, man har ret til. I flere tilfælde er de lokale aktivister blevet bidt af hunde, smidt i fængsel og truet på livet ligesom Hannah Owusu-Koranteng. Det samme er også sket for Saamangs byrådsrepræsentant og lokale helt, Gyeatuo Kyekyeku. I 2011 ledte han landsbyens protest mod mineselskabet Kibi Goldfields, der havde tilbudt kakaobønderne et engangsbeløb på 1800 kroner for deres jord. Men bønderne tjener årligt omkring 6000 kroner på at dyrke kakao, så det dækkede langt fra deres tab.

Omkring midnat lød der geværskud uden for hans hus. Soldater sparkede dørene ind, bandt Gyeatuo Kyekyekus hænder på ryggen, rev tøjet af hans kone og ydmygede hende. De tog ham med til fængslet, og han blev anklaget for hærværk.

Militæret var blevet sat ind i Saamang, fordi landsbyens kvinder sammen med ældrerådet havde smidt den korrupte høvding på porten og afslået mineselskabets tilbud om 1800 kroner i erstatning for deres jord.

I Ghana er det ikke ufarligt at kræve dét, man har ret til

Kampen for fattige familiers rettigheder er det hele værd

Historien om Gyeatuo Kyekyeku og landsbyen Saamang er ikke enestående. Wacam arbejder med støtte fra CARE Danmark i 17 andre landsbyer i det nordlige Ghana, hvor vi sammen støtter den ofte fattige lokalbefolkning i at tale deres sag imod mineselskaber, advokater og politikere.

”Jeg ved ikke, hvilket land Ghana var i dag, hvis befolkningens stemmer ikke blev hørt. Så kunne regeringen og virksomhederne gøre fuldstændig, som det passer dem,” siger Hannah Owusu-Koranteng og tilføjer:

”Når jeg oplever, at ghanesere, som før hverken kunne læse eller skrive, citerer loven og viser advokater og politikere, at de har retten på deres side, så ved jeg, at min energi ikke har været spildt.”

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag