Fattige kvinder i Nepal får køkkenhave
footer-image.png

Ram Dulari Kapar står i den store køkkenhave, som omringer hendes hus i Nepal. I bedene vokser næringsige grøntsager som aubergine, agurk og græskar. Hun viser med hænderne, hvordan hun før kun fik, hvad der svarer til to teskefulde grøntsager om dagen. Nu er hun køkkenhaveejer, og alle i familien får dagligt en stor håndfuld grøntsager.

"Den største forskel er, at vi ikke længere behøver at bruge penge på at købe grøntsager på markedet. Før var det ikke altid, vi havde råd til at købe grøntsager. Nu sparer vi penge, og vi spiser alligevel mange flere grøntsager," fortæller Ram Dulari Kapar.

Køkkenhaverne bidrager til et sundere liv

At familierne i dag spise meget mere grønt, end de gjorde tidligere, hvor dagens to måltider som regel kun bestod af ris og linsesuppe, har en især meget synlig effekt på børnene. "Mine børn virker sundere, og de har meget mere energi end tidligere," siger Ram Dulari Kapar. Flere af kvinderne har samtidig formået at skabe et godt overskud fra salget af køkkenhaverne. Det har gjort dem i stand til at betale for eksempelvis lægebesøg.

Køkkenhaver giver indkomst i Nepal
© Flemming Pless

Oftest oplever kvinderne, at der er forholdsvis lidt arbejde i at passe haverne i forhold til det store udbytte, de kan høste allerede kort tid efter, køkkenhaven er anlagt.

"Kort tid efter min køkkenhave var anlagt, begyndte den at give udbytte. Ikke nok med at vi kunne plukke grønt til vores egne måltider, vi kunne også sælge grøntsager på det lokale marked. Vores første salg gav os en god indtjening - og så havde vi endda spist rigtigt mange af grøntsagerne fra første høst selv," fortæller Ram Dulari Kapar.

Gode råd om pasning af en køkkenhave i Nepal

Når en nepalesisk kvinde modtager en køkkenhave fra CARE får hun udleveret stiklinger, frø og basale have-redskaber. CARE underviser hende samtidig i at anlægge og passe haverne, så planter med agurk, græskar, aubergine, blomkål og ærter kan vokse op af jorden.

For at sikre at der også i fremtiden vil være frø og stiklinger, så kvinderne kan udvide deres egne haver og involvere flere kvinder, har CARE uddannet nogle af de særligt entreprenante køkkenhave-ejere i at udvikle haverne til små planteskoler. Herfra sælger de frø og stiklinger og giver andre kvinder råd om at vedligeholde deres egne køkkenhaver med på vejen.

Støt

Selvfølgelig vil jeg være med til at bygge en grøn og retfærdig verden

Giv et bidrag