'At leve med oversvømmelserne' - CARE

‘At leve med oversvømmelserne’

Lagt på 15. januar 2012 af Sutikamon Youi Højrup

Nguyen Van Ngat og hans kone har svært ved at forsørge sig selv og deres fire børn, fordi store arealer rismarker er oversvømmet, så daglejerne står uden arbejde. Foto: CARE

Nguyen Van Ngat bor sammen sin kone, Le Thi San, og deres fire døtre i en isoleret landsby i Tinh Biên-distriktet, der ligger i provinsen An Giang i det sydlige Vietnam. Området grænser op til Cambodja og ligger i Mekong-deltaet, der jævnligt oversvømmes, når regnsæsonen sætter ind og får Mekong-floden til at gå over sine bredder. 

Sidst på efteråret blev provinsen ramt af oversvømmelser, der var meget voldsommere end normalt. Vandstandene er stadigt høje, og vejen til Nguyen Van Ngats hjem ligger omkring fire meter under overfladen af det, der nu er blevet en sø. Det vil vare måneder, før vandet er væk

En hverdag på gyngende grund 
Beboerne i den lille landsby har oplevet oversvømmelserne før og har hævet trægulvene i deres hytter for at forberede sig på den meget våde sæson. Deres huse hviler lige over vandkanten på midlertidige træpæle. 

’Vi vidste, at oversvømmelserne ville blive voldsomme denne sæson, så vi hjalp hinanden med at forberede os,’ siger Nguyen Van Ngat. Havde han ikke set forvarslerne på den ekstremt våde regntid og forberedt sig på det værste, havde hans seks personer store familie nu været hjemløs.

Ved første øjekast ser de små, isolerede klynger af flydende huse ud til at være solide, men alle træder med varsomme skridt. Renovationerne måtte laves i en fart, og termitter angreb husenes støttepæle, før oversvømmelserne kom. 

‘Vi er nødt til at gøre vores hus stærkere, for det kan kollapse når som helst, men vi har ingen penge til istandsættelserne,’ siger Nguyen Van Ngat. 

Mange af beboerne i området blev evakueret, før oversvømmelserne toppede. Nogle er vendt tilbage, men mange kan ikke længere bo i deres huse, fordi de risikerer at styrte sammen. 

Oversvømmelserne tog mad, arbejde og penge 
Nguyen Van Ngat arbejder som daglejer, oftest i rismarkerne, men lige nu er der intet arbejde at få. I denne del af verden er sæsoner med oversvømmelse normalt, men i år nåede vandmasserne rekordhøjder og ødelagde store landbrugsarealer. Og med høsten gået tabt, er der intet arbejde i markerne. Mange er i den samme situation som Nguyen Van Ngat og har efter oversvømmelserne stået med udfordringen at skulle brødføde sig selv og deres familie de næste tre til seks måneder, når vandet trækker sig tilbage og en ny sæson kan begynde.

For at supplere families indkomst plejer Nguyen Van Ngat at fiske, og på en god dag kan han fange fisk nok til at tjene 20-30.000 vietnamesiske dong, som svarer til mellem fem og otte kroner. Det rækker akkurat til at købe nok ris til at brødføde den seks personer store familie. Men selvom hans hjem bogstaveligt talt er forvandlet til en sø, har han svært ved at tjene nok på fiskeriet, for hans fiskegrej er gammelt og hans båd lækker. Samtidig betyder tidevandet og de kraftige vinde, at arbejdet er farligere end normalt.

Siden oversvømmelserne ramte, har CARE International i Vietnam distribueret fødevarerationer til de hårdest ramte familier i de berørte områder, heriblandt Nguyen Van Ngat og hans familie.

’Rationerne er store nok til, at vi kan leve af det i en måned, og vi er meget taknemmelige for den støtte, vi har fået,’ siger han. 

De rismarker, der ikke har taget skade af oversvømmelserne, er umulige at nå frem til i øjeblikket, men med fødevarerationerne fra CARE er mere end 1.000 af de fattigste familier i An Giang-provinsen sikret mad, som de ellers skulle have taget dyre lån for at få råd til. Sådanne lån ville have tvunget de fattigste ud i en spiral af gæld, og katastrofen ville på den måde have ramt dem dobbelt.

Når myg, kulde og sygdom truer 
Nguyen Van Ngats kone lider af en kronisk hjertesygdom, og derfor bliver hans ældste datter hjemme for at pleje sin mor, holde hus og tage sig af sine yngre søskende, og ind imellem hjælper hun sin far med fiskeriet. Kun den ene af familiens fire døtre går i skole. 

Lysene bliver slukket tidligt i det lille hjem, og den daglige aftenration af ris bliver hurtigt spist op og tallerkenerne gjort rent og ryddet af vejen. På den måde håber familien at holde myggene væk, for denguefeber er meget udbredt på denne tid af året. 

Udover fødevarer har CARE også uddelt fornødenheder som vandfiltre, myggenet og tæpper, som er finansieret af USAID, det amerikanske agentur for international udvikling. Det har Nguyen Van Ngats familie også fået glæde af; de kan nu drikke rent vand, og familien kan holde de store sværme af myg på afstand med deres nye myggenet. Tæpper og hygiejnekits skal sikre familien mod sygdomme og kulden, der er negyndt at indtræffe, og de har fået redningsveste, så de nu kan fiske uden at risikere livet.

I tæt samarbejde med de lokale arbejder CARE fortsat på at afdække, hvordan de mest sårbare grupper kan hjælpes bedst muligt de næste tre til seks måneder, indtil vandstandene falder, og den normale hverdag så småt kan vende tilbage.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk