Jordskælv i Nepal - CARE

REUTERS-photo-must-credit-Reuters-RTX1A7L7

Jordskælv i Nepal

Den 25. april 2015 ramte det værste jordskælv i over 80 år Nepal. Ødelæggelserne var omfattende og flere tusinde mennesker omkom. Genopbygningen af landet går langsomt, men i den rigtige retning.

Over 600.000 hjem blev ødelagt og knap 9000 mennesker blev dræbt i et af de værste jordskælv i Nepals historie. Bygninger og infrastruktur blev svært beskadiget i hovedstaden Kathmandu og byen Pokhara samt i de mange mindre landsbyer omkring dem.

Nepal er et af verdens fattigste lande. Genopbygningen har taget lang tid, og ved udgangen af 2015 bor mange stadig i midlertidige og faldefærdige huse eller i telte.

Nepal på vej tilbage

CARE hjælper nepaleserne med at genopbygge eller reparere deres hjem. I de første seks måneder efter jordskælvet, fik 130.000 mennesker igen fast tag over hovedet, og arbejdet med at genopbygge boliger fortsætter. Behovet for boliger er især stort i vintermånederne, hvor kulden gør det farligt at leve uden ordentlig isolation.

Landdistrikterne er sværere at nå end byerne. Derfor har CARE bragt hjælp ud til fods for at nå de mest udsatte regioner.

Sideløbende med den akutte hjælp, er det vigtigt fortsat at fokusere på den langsigtede udvikling i Nepal. CARE arbejder for at sikre uddannelse og udvikling for de fattigste mennesker i Nepal, som er dem, der er mest udsatte, når en katastrofe rammer.

Fakta om jordskælvet

Den 25. april blev Nepal ramt af det største jordskælv i 80 år, der målte 7,8 på richterskalaen

Landet blev den 7. maj ramt af endnu et jordskælv, der målte 7,3 på richterskalaen

CARE har hjulpet mere end 48.000 mennesker med mad, husly og hygiejneartikler i nogle af de hårdest ramte områder

Jordskælvet har dræbt over 8.795 og såret mere end 22.300 mennesker

Nepal er ramt af regntiden fra juli til september. I perioden regner det i gennemsnit ca. 40 dage

CARE Danmark i Nepal

CARE Danmarks projekter i Nepal fokuserer på at forbedre levevilkårene for kasteløse, fattige bønder og kvinder. Desuden arbejder CARE for at reducere fattigdommen og styrke fattiges rettigheder.
CARE instruerer gennem folkeoplysning om brug og bevaring af landets naturressourcer. Samtidig giver CARE støtte til spare-låne-grupper, forbedrer skov- og landbrug og underviser i katastrofeforebyggelse.

De fleste projekter styrker også lokale myndigheders koordinering af udviklingsaktiviteter inden for rammerne af en ny lovgivning, der skal fremme decentralisering og lokal medbestemmelse.

Alle CARE Danmarks projekter har fokus på civilsamfundsudvikling og opbygning af lokale institutioners kapacitet.

Ofre for jordskælvet i Nepal modtager hjælpepakker fra CARE.

Tudikhel teltlejren i Kathmandu blev oprettet til at give ly til nepalesere, som blev hjemløse efter jordskælvet.