Europæisk mælkepulver dumpes i Vestafrika - CARE

RS5743__DSC8411 1 copy

Europæisk mælkepulver dumpes i Vestafrika

Det har konsekvenser, når europæiske mejerier eksporterer massive mængder mælkepulver til Vestafrika. Mælkepulveret udefra presser de lokale mælkebønder, så de har svært ved at skaffe mad på bordet. Når produktionen topper i regntiden ender lokal mælk i floden, og bøndernes indtægt bliver skyllet væk sammen med den sure mælk.

1. april i år ophæver EU kvoterne. Et loft, der begrænser mængden af hvor meget der må sælges ud over de europæiske landes grænser, heriblandt mælk. De nye spilleregler giver de europæiske mælkeproducenter frit spil til at sende alt det mælk ind i eksempelvis de Vestafrikanske lande, som de vil. Desværre bliver taberne de vestafrikanske mælkebønder, som ikke kan konkurrere med priserne på mælkepulver.

Øget dialog skal mindske spildet
CARE Danmark samarbejder med organisationen Billital Maroobe, som repræsenterer 400.000 mælkebønder i Vestafrika. De arbejder blandt andet for at sikre bedre produktionsforhold for deres medlemmer, og at regeringerne begynder at investere meget mere end småbeløb i den lokale produktion.

Organisationen og nogle af dens medlemmer er på gæstelisten når CARE Danmark i samarbejde med Landbrug & Fødevarer 19. marts arrangerer et møde mellem danske Arla og de vestafrikanske mejerier og mælkebønder.

’Vi vil rette op på, at aftaler med udenlandske virksomheder oftest bliver afgjort på regeringsplan. Nu får de lov til at sidde ansigt til ansigt med de mennesker, som bidrager til, at de har svært ved at leve af deres erhverv. Håbet er, at vi på mødet kan underskrive en aftale, som sikrer mælkebønderne bedre muligheder, ’ siger Line Gamrath Rasmussen, programkoordinator for CARE Danmarks programmer i Niger.

Læs mere om CARE Danmarks arbejde med Nigers mælkebønder her

Hør hvorfor, mælkepulver er et problem for bonden Nouhou Ali.

Dodo Boureima, der repræsenterer 400.000 mælkebønder i Vestafrika, giver sit bud på, hvad der kan gøres for at afhjælpe de problemer, som europæisk mælkepulver giver de lokale.

Kan du gætte, hvor stor den andel af den mælk, som Nigers største mejeri bruger, der kommer fra de lokale køer? Amadou Hima Souley fra mejeriet Solani giver dig svaret.

Arla deltager, når CARE Danmark sætter de danske producenter af mælkepulver overfor de lokale bønder fra Vestafrika. Men hvordan ser Arla på deres ansvar for den lokale produktion i Vestafrika?

Kort beskrivelse af Mælkevejen til Udvikling

Forstå problemstillingen på to sider (på engelsk)