Voldsramte kvinder har brug for hjælp - CARE

Voldsramte kvinder har brug for hjælp

Lagt på 22. april 2013 af Maria Runøe Møller

batwa1

Foto: CARE Danmark

OM BATWAER

  • Batwaer er indfødte pygmæer, der er bosat i det østlige Centralafrika. 
  • Det anslås, at der er omkring 100.000 batwaer i Centralafrika.
  • I 1991 blev batwaerne tvunget til at forlade deres hjem i højlandet, da skovområdet blev fredet. Det påvirker stadig Batwaerne, der nu er landløse og lever under ekstrem fattigdom og diskriminering.

Manglende viden om rettigheder og bestikkelse af de lokale myndigheder forhindrer batwa-kvinder i Uganda i at retsforfølge deres voldelige ægtemænd. CARE Danmark mangler midler til at hjælpe kvinderne.

Vold og seksuelt misbrug i hjemmet er hverdag for mange batwa-kvinder i det vestlige Uganda. Det viser en ny rapport fra CARE Uganda. Men selvom mange af kvinderne prøver at retsforfølge deres voldelige ægtefæller, er det sjældent, at mændene bliver dømt.

’Kvinderne finder retssystemet indviklet, og mange af dem kender ikke deres rettigheder. CARE Danmark og CARE Norge er i gang med at undersøge mulighederne for at hjælpe, men vi mangler midler, ‘ siger Nanna Callisen Bang, der er programkoordinator for Østafrika.

Bestikkelse giver frihed
Selvom det lykkes for kvinderne at få fat i politiet og kræve deres ret, er de langt fra i sikkerhed. Korruption er nemlig et stort problem i Uganda, hvor politiet ofte er til salg for højeste bud.

’Da jeg meldte min mand til politiet, kom de for at hente ham. Men min mand gav dem penge i bestikkelse, og de gik igen uden at tage ham med. Jeg er virkelig ked af, at ingen hjælper mig,’ siger Rose, der er batwa.

Rose bor stadig sammen med sin mand, og hun er langt fra den eneste batwa-kvinde, der oplever misbrug i hjemmet. CARE Uganda har set mange eksempler på kvinder, der ikke har kunnet arbejde eller se andre mennesker i flere dage, fordi de har været stærkt påvirket af overgrebene.

’Vi får konstant meldinger om, at der er et stort behov for et længerevarende projekt, der kan støtte op om batwaerne. Det ville være et ideelt projekt for CARE Danmark at arbejde med,’ siger Nanna Callisen Bang.

CARE International har arbejdet med batwaerne i over 20 år. Det nuværende batwa-projekt hedder HEAL og kæmper for at ændre det ugandanesiske syn på batwaerne.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk