Rejsen fra skoven til asfaltjunglen - fortællinger fra Uganda

Rejsen fra skoven til asfaltjunglen

Lagt på 11. juni 2014 af Stine Jessen

song_from_the_forest__1-11-1

Celine Deelas fortællinger fra Uganda handler blandt andet om pygmæfolket bayaka, der her spiller musik på gule vanddunke, spande, og hvad der ellers er inden for rækkevidde. Billedet er et klip fra dokumentarfilmen ’Sange fra skoven'.

Dokumentarfilmen ’Sange fra skoven’ er en rejse fra junglen i Den Centralafrikanske Republik til storbyen New York. Bag filmen står den tyske forfatter og journalist Michael Obert. 

DOXBIO viser seks gange årligt seks forskellige dokumentarfilm i cirka 50 biografer i hele Danmark, fordi de har mission om at få flere i danske biografer.

CARE tog et smut i biografen for at høre vores storyteller Celine Deelas fortællinger fra Uganda om  ugandiske pygmæer i forbindelse med visning af DOXBIOs dokumentarfilm om pygmæmusik. 

Af Stine Jessen

Celine Deela står foran lærredet i en næsten fyldt biografsal i BIO Næstved. Hun er inviteret til den sydsjællandske biograf for at fortælle om sit møde med batwa-pygmæerne i Uganda. Hendes personlige skildring fungerer som en optakt til visningen af dokumentarfilmen ’Sange fra skoven’, der vandt hovedprisen på den prestigefyldte IDFA-dokumentarfestival i Amsterdam.

På det store biograflærred viser Celine Deela et billede af en ældre pygmæ-kvinde, der står foran en stråhytte. Hun er meget tynd, næsten benet, men hendes lille krop udstråler stolthed, og det er som om, hun kigger med et intenst blik direkte ud mod publikum i de blå biografsæder og vil fortælle noget vigtigt. Hun er bare en af de mange batwa-kvinder, der har oplevet den vold, som opstod, da man tvangsflyttede en hel befolkningsgruppe fra skoven.

Voldsramte kvinder kigger ud
Celine Deela fortæller, at kvinden på lærredet hedder Roxy. Hun er 61 år og har haft et langt liv med tre voldelige ægtemænd. Hendes første mand mødte hun meget ufrivilligt. Han kidnappede Roxy for at gennemføre en voldtægt. Det betød, at hun ikke længere var jomfru og derfor blev nødt til at gifte sig med den voldtægtsmand, der forbrød sig mod hende.

’Pigens familie får en brudepris, når hun bliver gift væk. Men brudeprisen får man kun, når pigen er jomfru, og pengene er meget vigtig for batwa-familierne,’ fortæller  Celine Deela.

Den 61-årige kvinde er i dag hjerneskadet som konsekvens af hendes tredjeægtemands vold, og hun lever nu alene.

’Jeg skulle hilse fra hende og sige, at det er virkeligt dejligt at leve uden en mand,’ siger Celine Deela smilende og skifter billede.

16-årige Rebekka toner nu frem på lærredet. Hendes ansigt afslører den vold, som hun har været udsat for. Et ar tegner en lige linje ind over hele hendes ansigt.

’Hendes mand skar med en kniv fra øjet til øret. Hun løb med et halvt øre og blodet sivende til en lokal leder,’ siger Celine Deela og fortæller, at  den lokale politibetjent kun ville hjælpe, hvis Rebekka havde penge til benzin, så han kunne hente manden og sætte ham i fængsel.

Rebekkas forældre fik samlet penge ind, og politiet satte manden i fængsel. Men en vagt løslod manden mod en sum penge, og tre timer senere stod han hjemme hos Rebekka igen.

De to kvinders historier tegner desværre et realistisk billede af volden blandt batwaerne i Uganda. Over halvdelen af de 40 kvinder, Celine Deela interviewede blev udsat for vold af ægtemænd eller familiemedlemmer. De voldelige fortællinger gør dybt indtryk på en af de fremmødte i BIO Næstved.

’Det overrasker mig, at nærmest hver eneste mand slår sin kone, og hvor meget civilisationen ødelægger det, de havde. Og at det sker, fordi turisterne skulle se gorillaer – det er groft!’, siger Inga Fuhrmann fra Næstved.

I skoven hvor sangen findes
Batwaerne i Uganda er ikke den eneste pygmægruppe i Afrika, der lever med truslen fra det omkringliggende samfund. Filmen ’Sange fra skoven’ portrætterer amerikaneren Louis Sarno fra New York, der for 25 år siden hørte pygmæernes musik i radioen og blev så fascineret, at han tog til junglen i Den Centralafrikanske Republik. Han endte med at leve blandt pygmæfolket bayaka og gifte sig med en kvinde, som han fik en søn sammen med. Selvom denne befolkningsgruppe stadig bor i skoven, er de også truet på deres eksistens og levebrød af blandt andet krybskytteri og illegal træhugst.

Har du fået lyst til at høre mere om batwaer i Uganda, kan du læse mere om Celine Deelas foredrag og booke et storyteller-arrangement hos Trésor Kankindi

Tilbage til oversigten